Het (waargebeurde) verhaal
Het stuk vertelt het verhaal van Waldy. Toen hij veertien was, werden zijn ouders Rika en Waldemar door de Tweede Wereldoorlog uit zijn leven gerukt. Als jongen werd hij vervolgens heen en weer geslingerd tussen Hollandse familieleden waar hij zich nooit thuis voelde. Als dertiger hoopt hij een basis te vinden in de verhalen over zijn Nederlandse en Surinaamse ouders. Waarom was hij hun Sonny Boy? Welk deel van hen zit in hem? Bij wie hoort hij echt?De monoloog
De monoloog wordt gebracht door acteur Tarikh Janssen, die Rika en Waldemar Nods door de ogen van hun zoon tot leven laat komen. De zoon die ze nooit zagen opgroeien en niet konden beschermen. We zien Waldy, die aan de vooravond van zijn 37ste verjaardag - de leeftijd waarop zijn vader overleed - poogt om de herinneringen aan zijn ouders te ordenen. Dat zijn er niet veel en ze moeten van ver komen.
Inleiding voorafgaand aan de voorstelling
Wie meer over de achtergrond en totstandkoming van dit stuk wil horen, kan vooraf aansluiten bij de exclusieve inleiding. Annebeth Moolenburgh gaat ook in op de nog steeds actuele thema’s die de voorstelling in zich draagt, zoals ons historisch verleden, racisme, zelfonderzoek en de veerkracht van de mens. En natuurlijk kunnen er vragen gesteld worden.
Naar de bestseller van Annejet van der Zijl
De magistrale historische roman Sonny Boy van Annejet van der Zijl uit 2004 was in 2023 het boek van Heel Nederland Leest. Er zijn meer dan 600.000 exemplaren van verkocht en is vertaald in zeven talen. Het is ook geliefd bij middelbare scholieren als onderdeel van 'Lezen voor de Lijst'. Al in 2011 werd het boek verfilmd en nu is er deze monoloog.
Sonny Boy is vrijdag 16 februari te zien in Cool kunst en cultuur. Kaarten voor de voorstelling en de inleiding zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl