ALKMAAR/HEERHUGOWAARD - De spelers en oprichters van Tall Tales Company, Harm van der Laan (31) en Maartje Bonarius (27), leerden elkaar kennen op de circusopleiding in Rotterdam. Hij leerde voor een toekomst als jongleur, zij voor die van luchtacrobaat. Hun voorliefde voor verhalend circus bracht hen samen. Nu staan ze met hun voorstelling 'Langs' voor het eerst in de Nederlandse en Belgische theaters.

Tall Tales Company is het eerste Nederlandse circusgezelschap, opgericht door alumni van een Nederlandse circusopleiding, dat de theaters in gaat. 'Hier is het soort circus dat wij maken nog niet zo groot. Wij konden aan de slag bij een groot Engels gezelschap, maar we willen juist aan Nederland laten zien hoe mooi circus is', zegt Harm.

In de voorstelling combineren ze jongleren, magie, luchtacrobatiek, partner-acrobatiek en dans, met dialogen, intense monologen en veelzeggende stiltes. De strijd tussen trouw blijven aan jezelf en het verlangen naar overgave wordt op de spits gedreven. Voelbaar, in een visueel theaterspektakel.

'Mensen verwachten vaak niet dat je met circus ook een liefdesverhaal kunt vertellen. Maar net als dans en muziek is circus ook perfect in staat om dingen als boosheid, tederheid en verdriet mee uit te drukken', zegt Maartje. 'Als ik thuis boos, verdrietig of juist blij ben jongleer ik ook. Jongleren is voor mij een manier om m'n emoties te uiten, dat zie je terug op het podium', zegt Harm

Circus
Hoewel het moderne circustheater in Nederland nog niet zo groot is, zijn er inmiddels wel twee HBO studies voor circusartiesten. In Rotterdam biedt Codarts een opleiding. Hier leerden Harm en Maartje elkaar kennen.
Maartje kwam in contact met circus door haar familie. Haar vader had een jongleergroep waarmee hij 's avonds bij de familie Bonarius thuis oefende. Ze leerde jongleren en elke zomer trok de familie door Frankrijk, als een echt circusgezin. Via via komt ze ook bij een acrobatiekgroep terecht. Uiteindelijk wordt ze hierdoor zo gegrepen, dat ze niets liever wil dan de circusopleiding volgen in Rotterdam.
Ook Harm kwam op jonge leeftijd in aanraking met circus. Hij was als zevenjarige een druk kind toen zijn ouders lazen over een jeugdcircus. 'Dat leek hen een goede uitlaatklep', zegt Harm. 'Ik kon al snel jongleren en leerde daarbij elke week iets nieuws. Dat was zo gaaf, dat als je iets genoeg oefent en blijft proberen, dat het dan lukt.' Hij raakt besmet met het circusvirus. Toch besluit hij eerst psychologie te gaan studeren. 'Ik wist niet of er een carriere in circus was, dus ik wilde een 'normaal' papiertje halen.' Maar circus laat hem niet los, en na die opleiding besluit hij in 2008 alsnog de circusopleiding te volgen in Rotterdam.

Rotterdam
Harm volgt de richting objectmanipulatie en Maartje de richting voor tissu, luchtacrobatiek. 'Ik wilde heel graag partner-acrobatiek doen', zegt Maartje 'maar ik had niemand om mee samen te werken. Toen Harm in het derde leerjaar zei dat hij dat ook wel eens wilde proberen, was ik zo blij.'

Op de opleiding wordt getwijfeld aan de keuze. De 1.91 m lange Harm weegt op dat moment 65 kilo en heeft daarmee niet het postuur van iemand die een uur lang zijn partner boven zijn hoofd kan houden. En Maartje is, met bijna 1.80 m, veel langer dan de gemiddelde 'flyer', zoals de persoon die bij partner-acrobatiek al het vliegwerk doet wordt genoemd.

Maar het tweetal weet niet van ophouden. 'Het was net als met de eerste jaren jongleren', zegt Harm. 'Elke dag leer je weer iets nieuws en blijkt dat iets dat je gisteren nog onbereikbaar achtte wel opeens te lukken. In het circus is niets onmogelijk. Dat spannende hoort ook echt bij circus, dat voel je in je buik.' Ze studeren in 2012 af met een gezamenlijke voorstelling.

Solo's
Twee jaar later besluiten ze allebei om een solovoorstelling te maken. 'Harm en ik werken samen en we zijn een stel', zegt Maartje. 'Dat is heerlijk, want hij begrijpt wat ik doe en we brengen veel tijd met elkaar door. Tegelijkertijd was het daardoor juist het moment om zelf iets te bedenken.'

'Het thema eenzaamheid bleek in allebei onze voorstellingen heel duidelijk naar voren te komen', zegt Maartje. 'Dus dat is dan ook het centrale thema in onze eerste theatervoorstelling Langs.' Ze vragen Luc van Esch voor de regie. 'We hebben de voorstelling echt met zijn drieën gemaakt', zegt Harm. Luc heeft ervaring als mimespeler bij onder andere Jakop Alhbom.

Het maken van een circusvoorstelling is een ingewikkeld proces: 'Vaak gaat er al maanden training voor de trucs aan vooraf, voordat we überhaupt kunnen repeteren', zegt Harm. 'Ik ben tijdens een repetitie geblesseerd geraakt. Daardoor word ik in een aantal voorstellingen vervangen door collega acrobaat Jorga Lok', zegt Maartje. 'Super jammer, maar tegelijkertijd ben ik heel blij dat we met haar mogen werken, ze is ongelooflijk goed.'

Theaterbureau Van Baasbank en Vos brengt het gezelschap dit seizoen naar 16 schouwburgen in Nederland en België. 'Tijdens de première waren mensen tot tranen aan toe geroerd. We kunnen dan ook niet wachten om de voorstelling aan veel meer mensen te laten zien', zegt Maartje. 'Komt dat zien in een theater bij u in de buurt!', concludeert Harm.

Tall Tales Company staat op 8 februari in Alkmaar en op 25 april in Heerhugowaard