ALKMAAR - AZ heeft ook zijn vierde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met ruime cijfers weten te winnen. Na overwinningen op AEK Athene (6-0), FC Nordsjaelland (6-1) en Excelsior (8-0) werd de Belgische eersteklasser KV Kortrijk op een zonovergoten Sportpark Overdie van Alkmaarsche Boys met 3-0 aan de kant gezet.


Het was voor het eerst in meer dan twintig jaar dat AZ weer eens een oefenwedstrijd speelde binnen de eigen gemeentegrenzen en de keuze voor Alkmaarsche Boys was daarbij een logische. De Alkmaarse club heeft de afgelopen jaren aangetoond een uitstekende gastheer te zijn voor diverse (inter)nationale profclubs. Sinds 2021 belegden ondermeer Anderlecht, RC Genk, AA Gent en Bologna al een trainingskamp in het Alkmaarse en pas geleden deed de Griekse topclub AEK Athene dat zelfs voor de tweede keer in drie jaar. Een andere Griekse club, PAS Lamia, komt komende week voor het tweede jaar op rij naar de schitterend geprepareerde velden op Sportpark Overdie.

De speciale commissie die deze zaken regelt in een goede samenwerking met managementsbureau PR Sport, Fallon Hotel Alkmaar en SportCity, de sportschool naast het complex van Alkmaarsche Boys, had ook voor de wedstrijd van "goede buur" AZ de zaakjes uitstekend op orde. Bijna 1500 toeschouwers konden onder stralende weersomstandigheden genieten van het duel tussen de Alkmaarse profclub en het Belgische KV Kortijk.

Ondanks een handvol geblesseerden, zo waren ondermeer Jordy Clasie, mees de Wit, Ruben van Bommel, Mayckel Lahdo en Rome-Jayden Owusu Oduru, niet van de partij, konden de ruim opgekomen supporters wel het officieuze debuut van Troy Parrott meemaken. De van Tottenham Hotspur overgekomen, en afgelopen seizoen aan Excelsior verhuurde spits, begon in de punt van de aanval. De Ier kreeg na ruim een kwartier spelen de handen van het publiek op elkaar door een schot van Ibrahim Sadiq te verlengen en tot doelpunt te promoveren. De 1-0 bleek tevens de ruststand aangezien Kortrijk -doelman Gunnarsson een schot van Sven Mijnans wist te keren en Peer Koopmeiners in het zijnet schoot.

Terwijl de temperatuur richting de dertig graden ging en scheidsrechter Dennis Higler uiteraard een tweetal drinkpauzes inlastte liep AZ na rust verder uit. Sadiq proifteerde van een verkeerde terugspeelbal van de Kortrijkse verdediging. Kort hierna mocht ook keeper Jeroen Zoet zijn officieuze debuut maken door Hobie Verhulst te vervangen. Een klein kwartier voor tijd gooide een andere nieuwkomer, de Japanner Saiya Maikuma, het duel in het slot met de mooiste treffer van de middag. Van grote afstand haalde hij uit en daar had Gunnarsson geen antwoord op.

Na het laatste fluitsignaal van Higler ging de aanwezige jeugd op jacht naar de handtekeningen van hun helden en kan Alkmaarsche Boys, mede dankzij de vele vrijwilligers die een handje toestaken, met trots terugkijken op een zeer geslaagde middag op Sportpark Overdie, die in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar is.

Meer foto's van het duel AZ - KV Kortrijk zijn te bekijken via de Facebookpagina van Alkmaarsche Boys.