HEERHUGOWAARD - Minister Wouter Koolmees leest op woensdag 22 januari enthousiast voor bij Basisschool De Kleine en Grote beer in Heerhugowaard. Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020 vinden voor de 17e keer De Nationale Voorleesdagen plaats, met als start Het Nationale Voorleesontbijt woensdag 22 januari. Een week lang vinden er allerlei voorleesactiviteiten plaats door heel Nederland. Dit alles om het belang van voorlezen aan te tonen want, voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. Daarnaast staan het Prentenboek van het Jaar Moppereend (Lemniscaat) en de andere negen prentenboeken centraal tijdens de Voorleesdagen. De speciale mini-editie van Moppereend is tijdens deze week te koop voor € 5,25 bij de boekwinkel.
De Nationale Voorleesdagen 2020
Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%)*. Daarom zijn, juist nu, De Nationale Voorleesdagen zo belangrijk. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB.
Prentenboek van het Jaar: Moppereend
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2020 uit de prentenboeken die in 2018 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘Moppereend is een veelzijdig prentenboek dat alle peuters en kleuters aanspreekt en veel stof geeft om over te praten. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en herkenbaar. De tekst is eenvoudig en helder. Ook is het thema mooi neergezet, want: iedereen heeft wel eens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren, want na regen komt zonneschijn. Moppereend is een Prentenboek om vrolijk van te worden, kortom een superprentenboek!’
Synopsis
Een mopperboek om vrolijk van te worden! Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met Hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus... NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt. Wat voor een wolk was dit? Was het een SOMBERwolk? Was het een TREURwolk? Of zou het... was het... een MOPPEREENDwolk? Zou hij altijd de zon verduisteren? Kon hij BARSTEN?
En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet.
Petr Horáček
Illustrator en prentenboekenmaker Petr Horáček groeide op in Tsjecho-Slowakije en woont tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk. Bij Lemniscaat verschenen al vele boeken van zijn hand, waaronder Het lied van de blauwe pinguïn, Gulzige Geit, Kleine Muis en de rode knikker, Zo mooi zijn dieren, En de maan lachte en Kriebelbeestjes.
Joyce Dunbar
Auteur Joyce Dunbar is opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk en publiceerde op haar 35ste haar eerste boek. Dunbar heeft meer dan tachtig boeken gepubliceerd en schreef onder andere de serie kinderboeken Muis en Mol geïllustreerd door James Mayhew. Ze staat bekend om haar levendige en eigenzinnige verhalen in prentenboeken, met een breed emotioneel bereik.
De Prentenboek TopTien
Samen met Moppereend zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die de Prentenboek TopTien vormen:
De boer en de dierenarts (De Eenhoorn) - Pim Lammers en Milja Praagman
De hapgrage krokodil (C. de Vries-Brouwers) - Jonnie Wild en Brita Granström, vertaald door Ineke Ris
De grote vijf (Clavis) - Bella Makatini en Judi Abbot
Deze ridder zegt nee (Gottmer) - Lucy Rowland en Kate Hindley, vertaald door Bette Westera
Een schildpad was zijn schildje kwijt (Gottmer) - Marjet Huiberts en Carmen Saldaña
Moppereend (Lemniscaat) 3 - Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens
Otto groot, Otto klein (Lannoo) - Tom Schamp
Spelen tot het donker wordt (Querido) - Marit Törnqvist, Hans Hagen en Monique Hagen
Van 1 tot 10 (Gottmer) - Mies van Hout
Zó moe en toch klaarwakker (Hoogland & Van Klaveren) - Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg
Stichting Lezen
Stichting Lezen, het landelijk kenniscentrum voor leesbevordering en literatuureducatie, wil dat alle kinderen en jongeren opgroeien met lezen. Dat ze van lezen gaan houden en uitgroeien tot vaardige lezers, die zich blijven ontwikkelen. Er is veel kennis over voorlezen, lezen en literatuureducatie. Stichting Lezen verspreidt die kennis en bevordert verder onderzoek met volop aandacht voor innovatie, experimenten en digitale ontwikkelingen. Voor meer informatie neem contact op met Desirée van der Zander via dvanderzander@lezen.nl of 06 41 42 02 84.
Stichting CPNB
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek initiëren wij diverse leesbevorderende campagnes en activiteiten. Dit doen wij vanuit het collectief van boekhandel, bibliotheek en uitgeverij. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek en Nederland Leest.