DEN HAAG - Op woensdag 22 januari reikte eTwinning 3 prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen schooljaar. Leah Veldman en Peter Vennik, twee docenten van het Heerhugowaardse Trinitas College, gingen er met de prijs voor het beste project in het voortgezet onderwijs vandoor met hun project #Ivote4EU. Bij de prijs hoort een geldbedrag van €1000.

Leerlingen van het Trinitas College in Heerhugowaard werken in hun project samen met leeftijdgenoten uit Duitsland en Italië. Samen werkten ze aan campagnes om het aantal stemmende jongeren bij de Europese verkiezingen te verhogen.

Het kan moeilijk zijn jongeren te betrekken bij het politieke proces. #Ivote4EU wordt in het juryrapport geroemd omdat het deze moeilijke taak niet uit de weg gaat en er zelfs succesvol in is. Daarnaast leren de leerlingen uitgebreid te reflecteren op elkaar en op zichzelf.

Peter Vennik en Leah Veldman zetten het project op en geven toelichting: “Jongeren interesseren voor verkiezingen waar zij zelf nog niet aan mee mogen doen is moeilijk, zelfs voor leerlingen die tweetalig onderwijs volgen. Maar door dit eTwinning-project met leeftijdsgenoten in Europa kwamen de Europese verkiezingen voor hen dichterbij. Ingebed in lessen maatschappijleer én een bezoek aan Brussel en Ieper heeft dit project zeker bijgedragen aan hun Europese bewustwording.”

De prijs wordt uitgereikt op de landelijke inspiratiemiddag van eTwinning in de Social Impact Factory in Utrecht. Ruim 100 docenten zijn op deze middag aanwezig om te netwerken, workshops te volgen en inspiratie op te doen voor internationale samenwerkingenDe inspiratiemiddag is te volgen via een live social verslag.

Over eTwinning: 15 jaar Europese samenwerking
Via eTwinning vinden ruim 750.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten.

Dit schooljaar bestaat eTwinning 15 jaar. In die tijd zijn veel succesvolle projecten gelanceerd. Op hun website is een terugblik te lezen.

De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 8000 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2300 Nederlandse scholen zijn geregistreerd.

eTwinning is onderdeel van subsidieprogramma Erasmus+, in Nederland is Nuffic de uitvoerende organisatie voor eTwinning Nederland. Zie www.etwinning.nl.