HEERHUGOWAARD - Stichting KanZ Heerhugowaard is voornemens om in het nieuwe jaar hun aanbod uit te breiden met een dagbestedingsgroep voor jongeren/ (jong) volwassenen met een meervoudige beperking in het KanZ logeerhuis in De Noord (voormalige Rabobank)

De groep zal gaan bestaan uit maximaal 6 deelnemers, in de leeftijdscategorie (bij aanvang) van 14 tot 24 jaar. Omdat ze er graag regelmatig op uit willen, wordt gestreefd naar een goede verdeling tussen lopende en rolstoelgebruikende deelnemers. De personele bezetting zal hoog zijn, 1 op 2, waardoor er echt ruimte is om samen diverse activiteiten te doen. Te denken valt hierbij aan creatieve activiteiten, koken, muziek, bewegen, planten en dieren verzorgen, zwemmen en klussen in de buurt. Inclusie en contact met de buurt is sowieso een grote wens. Bij Stichting KanZ denken ze o.a. aan een weggeefkast, ‘buurt-bakkie’, een wandelgroepje en het doen van hand- en spandiensten voor de bewoners van De Noord (boodschapjes bezorgen, lege flessen inzamelen) en aansluiting met de tegenover gelegen basisschool en verenigingen in De Noord. “Niet ervaren en meebeleven maar meeléven, meedenken, meewerken en meedóen! Dat is waar onze nieuw op te richten en kleinschalige dagbesteding voor staat.”, aldus Christiaan Kwint, directeur bestuurder van Stichting KanZ én vader van één van de deelnemers, Kamil van 16 jaar.

“Voor mensen met een meervoudige beperking is dat helaas niet vanzelfsprekend. En als ouders van een energieke, enthousiaste en een ondernemende jonge knul met een meervoudige beperking is het ons dan ook niet gelukt om een passende dagbesteding te vinden. Na 9 prachtige jaren in het inclusief onderwijs (eerder hebben we de KanZ klassen opgericht om hem een passend en inclusief onderwijsaanbod te kunnen bieden) is het nu tijd voor de volgende stap.” “En deze stap is misschien wel voor de rest van zijn leven”, vult Marieke Bol, Onderwijs- en Zorgcoördinator én moeder van Kamil aan. “Dus ook hier willen we een aanbod wat zo volledig mogelijk aansluit bij zijn behoeften en interesses.”

Natuurlijk hebben ze gedegen onderzoek gedaan, veel bestaande dagbestedingsplekken bezocht, maar steeds kwamen ze tot de conclusie dat het aanbod, “niks afdoende aan de overwegend hardwerkende en betrokken begeleiding”, zegt Christiaan, niet past bij hun Pionier.

Marieke zegt daarover; “Je zal maar tussen wal en schip en vallen.... Graag van alles willen, maar dat alleen kunnen met intensieve begeleiding. Iemand die het samen met je doet.”

De nadruk op deze groep zal niet liggen op intensieve verzorging of medische zorg, maar op een uitdagende en actieve invulling van de dag. Het liefst zoveel mogelijk in contact met de buurt en de maatschappij. Bij de samenstelling van de groep zal dan ook goed gekeken worden naar de interesses, sociale vaardigheden en zorg- en begeleidingsbehoeften.

Het zal nog best een uitdaging worden geven zowel Christiaan als Marieke toe. Niet alleen het zorgvuldig samenstellen van de groep, maar ook het vinden van de juiste begeleiders. En uiteraard moet het betaalbaar zijn. Een locatie is er wel al, het huidige logeerhuis leent zich ook uitstekend voor een dagbesteding.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van de plannen. “We streven ernaar om vanaf januari 2025 te kunnen starten, dat hoeft niet nog op volle sterkte, het mag rustig groeien.”

Mocht u interesse hebben in deelname aan de dagbesteding door uw zoon of dochter of lijkt het u leuk om bij ons te werken? Stuur gerust een mail naar info@stichtingkanz.com