HEERHUGOWAARD - Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli vindt de eerste grote productie in Cool plaats sinds het uitbreken van COVID-19. Leerlingen van het Trinitas College in Heerhugowaard zien hun wens in vervulling gaan om dit schooljaar tóch nog op te kunnen treden tijdens De Grote Prijs 2020. Het jaarlijkse muzikale toppunt voor scholieren is omgetoverd tot een uniek evenement met een combinatie van een klein publiek en groot online theater.
Het is begin februari. Op het Trinitas College vinden de voorrondes van De Grote Prijs plaats. 22 acts, variërend van klassieke muziek tot dans en popgroepen, kwalificeren zich voor De Grote Prijs in Cool kunst en cultuur. Enkele weken later heeft het bestuur de 29e editie van De Grote Prijs moeten afgelasten vanwege het uitbreken van Corona. De teleurstelling onder scholieren was groot. Producent Marco Rijkhoff: "Al vroeg in het schooljaar starten scholieren met het formeren van groepjes, kiezen van passende nummers en natuurlijk heel veel oefenen. De Grote Prijs is ook een praktijklocatie voor veel andere opleidingen. Zo verzorgen studenten van het Horizon College een speciaal diner. Ook zijn vormgeving, promotie, (back)stagemanagement, hairstyling, grime en ontvangst van onze gasten grotendeels in handen van scholieren."
Van crisis naar creatieve oplossing
In de overtuiging dat De Grote Prijs juíst in deze tijd een belangrijke rol vervult voor de leerlingen, zijn afgelopen maanden diverse scenario's uitgewerkt en met Cool, het Trinitas College en Gemeente Heerhugowaard besproken. De organisatie is nu klaar voor twee voorstellingen waarbij er 100 bezoekers in de theaterzaal mogen zitten. Maar hoe krijg je een dubbel uitverkochte show in een theater met slechts 100 gasten?
Marco Rijkhoff: "Vanaf het eerste moment was duidelijk dat we niet voor het einde van het schooljaar op een vol theater konden rekenen. De link met een online theater was snel gelegd. Maar in plaats van het simpel streamen van een reguliere voorstelling, willen we ook het theatergevoel naar de huiskamers brengen." De organisatie heeft afgelopen weken hard gewerkt aan animatie, website en streamingdiensten om gasten straks in het digitale theater te kunnen ontvangen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met specialisten uit de televisiewereld. Rijkhoff: "Daar waar we normaal nee moesten verkopen, hebben we nu een online theater met een onbeperkt aantal plaatsen. Het gezegde is waar: iedere crisis biedt kansen voor creatieve oplossingen!"
Uiteraard ontbreekt het de 100 gasten ín Cool ook niet aan luxe. De theaterzaal is opnieuw ingericht en ontvangst, plaatsing en de pauze zijn aangepast zodat gasten op veilige manier van een hapje en drankje kunnen genieten én hun eigen plaatsen hebben.
Wethouder van Cultuur John Does is buitengewoon verheugd dat dit belangrijke evenement door kan gaan: "Juist in deze tijd zoeken jongeren verbinding. De Grote Prijs is al bijna dertig jaar een begrip, er ontstaan duurzame vriendschappen en via De Grote Prijs heeft een flink aantal talenten de weg naar de professionele muziekwereld gevonden. Als gemeente zijn we verheugd dat dit evenement tóch nog doorgang kan vinden."
Publieks- en juryprijs
Op vrijdag 3 juli strijden de 22 acts voor de Bot Waarderingsfonds Publieksprijs. Het fysieke én online publiek stemt daarnaast voor de winnaar van de Publieksprijs. De dag erna treden de acts opnieuw op en maakt de vakjury aan het einde van de avond bekend welke acts een prijs hebben gewonnen én wie er vandoor gaat met de Rabobank Grote Prijs Wisseltroffee.
Tickets
De Grote Prijs verwacht een groot aantal kijkers dat het jonge talent uit Heerhugowaard en omstreken (online) komt steunen en aanmoedigen. Tickets zijn verkrijgbaar via www.degroteprijs.nl. Reeds gekochte kaarten voor de voorstellingen in maart kunnen omgewisseld worden voor een online ticket via www.degroteprijs.nl/registratie.