HEERHUGOWAARD - Het gebouw bestaat uit 207 woningen en commerciële ruimten. Het grenst aan het stadsplein en wordt verbonden door middel van een trap met het groene binnenhof van het complex. De gevels begrenzen het plein en zorgen voor intimiteit en levendigheid. Door dubbelhoge ruimte op de begane grond met veel glas – en te openen gevelwanden – biedt het complex ideale ruimtes voor bijzondere concepten.
De sleutels liggen klaar om deze maand te overhandigen aan de trotse, nieuwe bewoners.De algemene ruimten zijn al opgeleverd aan de VvE en ook de laatste huurwoningen worden in maart overgedragen. De 50 vrije sector huurappartementen worden vrijwel gebruiksklaar opgeleverd met een luxe keuken en badkamer. In het sociale huursegment zijn er 34 studio’s en 29 tweekamer appartementen gerealiseerd.
Het inhuizen is in volle gang en er worden al nieuwe vriendschappen gesloten tussen de nieuwe bewoners van het wooncomplex. De algemene ruimten zijn opgeleverd aan de VvE en de laatste huurwoningen worden half maart overgedragen Dreef Beheer. De kopers van dit prachtige complex worden door hun buren, de winkeliers van Middenwaard een warm welkom geheten. Zij ontvangen een goodie bag namens de ondernemers uit dit winkelcentrum. De commerciële ruimtes in de plint van het gebouw zijn allemaal casco verkocht en zullen zorgen voor een levendige plint aan het stadsplein. Deze ruimtes worden eind maart opgeleverd zodat huurders kunnen starten met het inrichten van hun winkel- en horeca concepten. Alles is gericht op verlevendiging van dit centrale deel van het stadshart.
Duurzaam
Een duurzaam gebouw met woningen met energielabel A+++. Op het dak van Lapis Lazuli zijn een groot aantal zonnepanelen aangebracht, waarmee de centrale voorzieningen van energie worden voorzien.
Duurzame Ring Heerhugowaard Exploitatie B.V. levert duurzame warmte aan Lapis Lazuli. Dat doen ze door middel van bodemenergie in combinatie met warmtepompen, een zogenaamd W.K.O. systeem. In een W.K.O. systeem wordt grondwater in de dieper liggende bodem (circa 200 meter diep) benut als energiebuffer.
Lapis Lazuli is voorbereid op klimaatveranderingen. Opvallend zijn de infiltratiekratten onder de vloer van de parkeergarage en de waterberging onder de daktuin. De daktuin is zodanig ontworpen dat regenwater eerst gebufferd wordt onder de daktuin. Het eventuele overtollige water wordt aansluitend afgevoerd naar de infiltratiekratten. Op deze wijze wordt hemelwater geïnfiltreerd in de bodem en bij hevige regenval vertraagd afgevoerd vertraagd afgevoerd op het openbare riool.
Het project is een ontwikkeling van De Nijs Projectontwikkeling en wordt gebouwd door Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V. Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects.