HEERHUGOWAARD - De Open Monumentendagen zijn 14 en 15 september. Dan is het Poldermuseum in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk in Heerhugowaard gratis te bezichtigen en er zijn vrijwilligers die bezoekers begeleiden en informeren. Op 14 september a.s. zijn er twee aanvullende activiteiten, Oud-Hollandse spelen bij mooi weer buiten. Optreden Fatima Haring van 14.00 tot 16.00 uur in de zaal. Zie bijgaande foto. Hieronder vindt u eerst een tekst over Fatima Haring en daaronder een tekst over het museum.


Fatima Haring
Sindsdien haar 8e jaar heeft de muziek een plek in haar hart veroverd en is een steeds grotere rol in haar leven gaan spelen. Op haar tiende begon de Noord-Hollandse met het spelen van dwarsfluit en op haar vijftiende ging zij basgitaar spelen in de schoolband in Heerhugowaard. Omdat ze naast het bespelen van verschillende instrumenten ook graag wilde zingen, is zij op haar achttiende begonnen met zangles.

Inmiddels heeft ze veel podiumervaring opgedaan als solist bij een popkoor en zangeres bij verschillende bands en heeft opgetreden in Pardiso, De Melkweg en andere theaters

In 2009 is Fatima begonnen met het schrijven van haar eigen muziek, waar ze sinds 2013 mee optreedt. Tijdens de optredens begeleidt ze zichzelf op gitaar en wordt ze regelmatig bijgestaan door Sjoerd Alkema op bas en Arnolda van Vliet op percussie, toetsen en backing vocals. Hierbij speelt Fatima vooral haar eigen nummers, maar soms ook die van andere artiesten. Fatima's eigen muziek is een mengeling van pop, folk en een vleugje rock. Haar songteksten vertellen vaak serieuze onderwerpen. “Fatima toont zich een geëngageerd artiest” (NHD)

Op 22 juni is haar debuut EP ‘Catchweed’ uitgebracht en gepresenteerd in een volle zaal van het Scagon Theater in Schagen.

Een optreden van Fatima Haring staat garant voor interactie met het publiek, professionaliteit, emotie en mooie liedjes waar je blij van wordt en nog lang over kan mijmeren.


Het Polder Museum
Museale presentatie in “Het Oude Gemaal”.
In de Grote zaal worden continu foto’s van oud Heerhugowaard op de muur geprojecteerd, terwijl de stoommachines en de dieselmotoren, die jarenlang de pompen hebben aangedreven, bijna levensgroot afgebeeld worden.
Bij de pompen staat het model van de stoommachine en is er een doorgang langs de elektromotor naar de gang.
Hier hangt een bijzondere lamp gemaakt van de schijfloop van de Korenmolen in Egmond a/d Hoef; boven de balie hangt eveneens een bijzondere lamp, gemaakt van een eg of “mensenbeul”. De derde unieke lampen hangen in de grote zaal, gemaakt van de ijzeren buiten ring van een karrenwiel .

In de grote Museumzaal loopt men eerst langs de “tijdlijn”van de huidige polder, beginnend bij 2000 v.chr. en doorgaand tot de huidige Stad van de Zon.
Deze tijdlijn laat zien de wisseling van water> land> water> land> water, heel kenmerkend voor het verleden van de huidige polder, geïllustreerd met beeld en tekst.
Achter de tijdlijn ziet u “het dorp in de vorige eeuw”, u kunt hier met behulp van een touchtable zelf via, een menu foto’s en teksten zien op het beeldscherm op de wand. Er is een keuze mogelijk tussen: bewoners, melkfabrieken, kroegjes, raadhuizen en kerken, zoals deze in de vorige eeuw in Heerhugowaard stonden. Op de oude kaart van Heerhugowaard kunt u zelfs zien waar zij stonden!
Uiteraard staan in deze zaal ook de verdere pronkstukken van het museum.

In de 2e zaal is een “multi-media” presentatie van ongeveer 12 minuten, waarin ook weer de tijdlijn gevolgd wordt, waarbij de hoofdrolspelers vertellen over hun betrokkenheid, zoals bijvoorbeeld Heer Hugo, Nanning van Foreest, Hans van Loon, Polderbaas de Raat en niet te vergeten de vertelster Moniek.
In deze presentatie spelen een belangrijke rol het bot van de walvis, de polderkast , het molenmodel en Heer Hugo.

Vanuit deze zaal komt u in de “molen & kinderhoek”, met korte filmpjes over de polder en molens, terwijl men in het “electro-molenspel” uw kennis van de verschillende molentypen kunt testen.