HEERHUGOWAARD - Tientallen minima zeggen in de problemen te zijn gekomen door toedoen van Halte Werk, de gezamenlijke sociale dienst van Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Een vijftigtal klachten is nu verzameld in een 'zwartboek', en wordt volgende week aangeboden aan de gemeenten en Halte Werk.
"Als je maanden wordt achtervolgd, foto's van je worden gemaakt, geen privacy meer hebt. Dan ga je toch wel angstig leven." Dat zegt een Alkmaarse die bij Halte Werk een uitkering heeft aangevraagd, maar naar eigen zeggen wordt tegengewerkt. Ze wil anoniem blijven uit angst voor represailles, maar doet haar verhaal om anderen te helpen.
Rechercheurs in de bosjes
Haar grootste klacht is dat Halte Werk veel te ver gaat in het onderzoek. Haar dossier bevat talloze geheim genomen foto's. Ze vindt het overigens terecht dat Halte Werk onderzoek doet rondom uitkeringsaanvragen. "Maar kom dan gewoon binnen en praat. Ga niet schijnheilig in de bosjes liggen."
Het verhaal van de Alkmaarse is exemplarisch stellen de opstellers van het 'zwartboek'. De groep Heerhugowaarders kreeg vanuit hun kennissenkring steeds meer signalen dat het spaak loopt bij de uitkeringsaanvragen. Daarom besloten zij de klachten te bundelen, maar geven vooral ook tips aan de sociale dienst.
In het boek staan onder andere klachten over onwetendheid bij intake-gesprekken en de oneindige papierwinkel. De initiatiefnemers krijgen steun van de politieke beweging Code Oranje. "We zijn geschrokken door de vele verhalen die we hoorden", stelt Annelies Anema van Code Oranje. Volgende week biedt zij het boekwerk aan.
Reactie Halte Werk
In een reactie aan NH Nieuws laat Halte Werk weten constant open te staan voor de mening van klanten. "Wij zijn niet in het bezit van het 'zwartboek' en kennen daarom de inhoud niet. Het bestuur en directie van Halte Werk gaat graag met de samenstellers in gesprek over de inhoud en zal daar dan een reactie op geven."