HEERHUGOWAARD - Het Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert op zaterdag 29 juni de Fietsroute “Jonge Monumenten?” Vanaf 1965 is de gemeente Heerhugowaard snel gaan groeien. Als jonge stad in een oude droogmakerij is de ontwikkeling van de moderne stedenbouw in onze gemeente goed af te lezen. Van 14.00 tot 17.00 uur kunt u met een gids door een aantal wijken fietsen om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw van na 1965 in Heerhugowaard te bekijken.

Leefbaarheid
In de loop der jaren is de aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, zowel voor gebouwen als openbare ruimte, toegenomen. In de periode na 1965 zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen architectuur, stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden specifieke aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging.

Architectuur na 1965
Landelijk groeit de interesse en waardering voor de architectuur uit deze periode snel. Toch blijkt er nog vaak een gebrek aan animo voor de behoud van deze ‘nieuwe’ architectuur. Het wordt vaak als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel gebouwen uit deze tijd worden daarom gesloopt of aangepast aan moderne eisen. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar soms gaan er ook waardevolle elementen of herinneringen verloren. De echte waarde zit bij de gebouwen uit deze tijd vooral in de manier waarop met ruimte en indeling werd omgegaan. Ook heeft het bij de bewoners en gebruikers vaak onuitwisbare herinneringen achtergelaten.


Aanmelden

Fietst u mee? Dat kan op zaterdag 29 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Het verzamel- en startpunt is op de parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen is alleen met pin mogelijk.