Ontroerend
Ontroerend eerlijk vertellen de Indiëgangers aan de scholieren hoe het was om in den vreemde aan te komen, het dagelijks leven daar, de taken die je kreeg en de kameraadschap. Pauline van Vliet vertelt hierover en gaat met de zaal in gesprek.
Bespuugd
Na vijf jaar Tweede Wereldoorlog, die velen hadden ervaren als ‘opgesloten zitten’ lonkte het avontuur om naar de andere kant van de wereld gaan. ‘Toen ik daar aankwam, dacht ik dat ik net als de Amerikanen een bevrijder was en deelde sigaretten uit. Toen spuugden ze naar me. Wat krijgen we nou, dacht ik. Ben ik daarvoor in Indië?’, vertelt een infanterist, nu eigenlijk nog steeds verbouwereerd.
Eerlijke verhalen van direct betrokkenen
Sommige Indiëgangers zeiden na het interview: ‘Ik heb dit nog nooit aan iemand verteld, niet aan mijn kinderen of kleinkinderen en nu wel.’ Nu zij zo oud zijn, willen ze eindelijk over hun ervaringen praten. Hun verhalen maken de geschiedenis levend, voorstelbaar en maakt duidelijk dat de geschiedenis vele kanten heeft, niet eendimensionaal is. Dit is in het kort hoe de film ‘Merdeka, de oorlog na de oorlog’ is ontstaan. De geïnterviewde Indiëgangers waren er dankbaar om. Ook al herbeleefden ze soms de pijnlijke situaties en zullen ze niet alles verteld hebben. Deze avond is een activiteit van het Platform Erfgoed Heerhugowaard.
Aanmelden
Wilt u meer weten over dit stuk verzwegen geschiedenis? U bent van harte welkom op dinsdag 21 mei in de bibliotheek in Heerhugowaard, Parelhof 1A. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in de bibliotheek tijdens openingstijden (u betaalt met pin).