NOORD-HOLLAND - De net geopende Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Enkhuizen, doorsnijdt een gebied waar het al eeuwenlang goed verblijven is. Waar sinds kort fietstunnels, rotondes en asfalt zorgen voor een goede oost-west verbinding, stonden mensen in de bronstijd ook al in een wereldwijd netwerk. Nu de archeologische opgravingen zijn afgerond en de weg is aangelegd, wordt op 14 december een publieksboek gepresenteerd met de spectaculaire resultaten van één van de grootste opgravingen van het moment.

Bronsschat geofferd vanwege veranderende klimaat
‘Landschap vol Leven’ vertelt het verhaal van het veranderende landschap rondom de Westfrisiaweg. Het archeologisch onderzoek dat werd uitgevoerd bij de aanleg van de weg bracht letterlijk schatten uit het verleden aan het licht, zoals de spectaculaire bronsschat van Medemblik. Deze schat van sieraden werd in de bronstijd in een sloot achtergelaten, waarschijnlijk om de goden gunstig te stemmen tegen het steeds natter wordende klimaat.

‘Landschap vol Leven’ neemt u mee door het rijke en gastvrije landschap van Noord-Holland vol vis, wild (o.a. Eland en Beer!) en groen, akkers en huizen van eerdere bewoners. U leest er verhalen over een aangespoelde dolfijn, over archeologen die in weer en wind aan het werk waren, en hoe archeologen met nieuwe technieken achterhaalden waar de opgegraven mensen vandaan kwamen voor ze zich in West-Friesland settelden.

Details boekpresentatie
Op 14 december wordt het publiekboek Landschap vol Leven gepresenteerd. Het boek telt 200 pagina’s, is hard cover gebonden en te koop voor € 19,95 bij Huis van Hilde, in een aantal boekhandels in Westfriesland, of via de webshop van BLIKVELDuitgevers.nlen Bol.com.