HEERHUGOWAARD - De Stad van de Zon in Heerhugowaard was ooit wereldnieuws: de wijk was de eerste emissie-neutrale woonwijk van Nederland, zelfs van de wereld. In 2009 werd de wijk officieel geopend door Willem-Alexander en wijkbewoner Bob de Boer. Tien jaar later woont Bob er nog steeds met veel plezier.
De Waardse woonwijk Stad van de Zon is emissie-neutraal. Dat betekent dat alle energie die de wijk verbruikt er ook wordt opgewekt. Er staan windmolens en alle daken liggen vol zonnepanelen. Met de kennis van nu zou de wijk ook 'gasloos' moeten zijn, maar anno 2003, toen de bouw begon, was men nog niet zo ver.
Architect Ashok Bhalotra ontwierp de woonwijk. Zeker van boven gezien heeft de wijk een bijzondere vorm. Een carré midden in het water met twee ontsluitingswegen. Het Meer van Luna en het omliggende Park van Luna maken onderdeel uit van de groene wijk.
Willem-Alexander
Tien jaar geleden, in september 2009, werd de wijk officieel geopend door, toen nog kroonprins, Willem-Alexander, én Bob de Boer. Bob was lange tijd de voorzitter van het wijkpanel. Sinds 2005 woont hij met zijn gezin in de Vinex-wijk. "Het is een bijzondere wijk, mooi opgezet met een grote diversiteit aan woningen."
De energie-rekening stemt Bob jaarlijks vrolijk. "Wij hebben zelf vijf panelen op ons dak liggen. Verder is er in het huis veel aandacht besteed aan de isolatie. Dat zie je ook terug in de gasrekening." De Stad van de Zon is in 2016 afgebouwd. Er staan nu zo'n 3000 woningen. "Het is het paradepaardje van Heerhugowaard."