In het Masterplan Stationsgebied Dijk en Waard wordt de Gildestraat ‘de oprijlaan naar De Scheg’ genoemd. Er zijn streefbeelden van dit deelgebied in het masterplan opgenomen. Door de herinrichting van de Gildestraat wordt uitvoering gegeven aan het Masterplan Stationsgebied Dijk & Waard.
De Gildestraat maakt bovendien deel uit van een eerste fase van ontwikkeling waarvoor de gemeente een OV-knooppunten-subsidie van de provincie Noord-Holland heeft verkregen. De herinrichting van de Gildestraat is het eerste deelproject dat deels met de provinciale subsidie wordt gefinancierd.
Met de herinrichting wordt de Gildestraat een etalage voor de toekomstige herontwikkeling van het Stationsgebied, waarbij klimaatadaptatie, biodiversiteit en het principe ‘groen tenzij’ worden meegenomen. Door de klimaatverandering is er in de toekomst behoefte aan veel meer groen en water in de stad, om tijdens extreme buien het water zo lang mogelijk vast te houden en tijdens hitte de stad te koelen. Dit biedt gelijk de kans een groene, gezonde leefomgeving te maken en de biodiversiteit te vergroten. Het natuurinclusief en klimaatrobuust maken van het stationsgebied, door het toevoegen van meer blauw en groen speelt in het masterplan een belangrijke rol.
Groene inrichting
Het asfalt van de rijweg van de Gildestraat wordt versmald naar 6 meter breedte, zodat er meer ruimte ontstaat voor een groene inrichting. De bermen van de Gildestraat worden voorzien van beplanting en bomen. Hierbij wordt bewust niet gekozen voor strakke grasperken, maar zullen tussen de bomen 1000 bloeiende bloemen het beeld gaan bepalen. De beide bermen krijgen ook een nieuw trottoir en duurzame verlichting.
Voor de te gebruiken materialen is al vooruitgekeken naar de herinrichting van de rest van de openbare ruimte in het stationsgebied en een relatie gezocht met het Stadshart. Zo komen langs de Gildestraat deels de boomsoorten terug die ook langs de Industriestraat staan. De Gildestraat zal gesierd worden door vier verschillende soorten bomen: Esdoorn (smalle en brede soort), Berk, Sierkers en Valse Christusdoorn.
Het werk aan de Gildestraat zal naar verwachting medio april klaar zijn. Gedurende de werkzaamheden blijft de Gildestraat bereikbaar. Door de herinrichting wordt de Gildestraat met o.a. het Oogcentrum de volgende zichtbare heringerichte etalage voor Heerhugowaard langs N242 en het spoor. Eerder werd zo de Industriestraat heringericht. Daar starten komende maand ook de eerste bouwactiviteiten voor ‘De Groene Trede’.