HEERHUGOWAARD - Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens het verkiezingsdebat woensdagavond in Cool, hebben de elf lokale politieke partijen met elkaar gesproken over hun visie op de toekomst van Heerhugowaard. Het publiek kon (inter)actief meepraten via hun telefoon en had daarmee dus invloed op het verloop van het debat.

Uitkomsten verkiezingsdebat

Tijdens het debat gisteren was er een mooie verdeling in het publiek: 42% kwam in de hoedanigheid van belangstellende, bijna een kwart (24%) betitelde zichzelf als zwevende kiezer en 34% van het publiek was zelf politiek actief. Op basis van de bewonersagenda, relevante onderwerpen door de inwoners zelf aangedragen, debatteerden de partijen over een viertal stellingen.

Op de eerste stelling reageerden 127 personen. Het merendeel (57%) vond dat ruimte voor de auto moest plaatsmaken voor doorgaande fietsroutes/fietssnelwegen. De overgrote meerderheid, namelijk 80% van de aanwezigen, vond tevens dat Heerhugowaard moest investeren in meer activiteiten en horeca om aantrekkelijk te blijven voor de jonge inwoners (totaal 139 stemmers). De derde stelling was een stuk minder unaniem: minder dan de helft (46% van de in totaal 131 stemmers) was van mening dat er vergaande maatregelen ingezet mogen worden om te voldoen aan het klimaatakkoord. Tot slot was 66% van de 122 stemmers het eens met de stelling dat er meer gebouwd moet worden voor ouderen en jongeren, ook als dat ten koste gaat van het landelijke/dorpse karakter van de stad.

De stemming zit erin

Hoe representatief het debat is voor de visie van de Heerhugowaarder moet blijken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat elke stem telt is deze editie het aantal stemlocaties uitgebreid met drie locaties en is ook een aantal locaties gewijzigd ten opzichte van vier jaar geleden. Om ook de bewoners van de nieuwe wijken te bedienen, wordt er dit jaar gestemd bij basisschool de Helix in woongebied de Draai, basisschool Columbus in Heerhugowaard-Zuid en op de parkeerplaats tussen het sportcentrum en tankstation bij de rotonde aan de Zuidtangent-Nollenweg. Laatstgenoemde locatie is op 21 maart vanaf 6.00 uur geopend om automobilisten de gelegenheid te geven snel en simpel op weg naar hun werk (of bij terugkeer tot 21.00 uur) hun stem te laten uitbrengen.

Gemeente zet extra stapje

Naast een kwalitatieve kop koffie van een barista kan de stemmer deze editie een bedankje in de vorm van een pepermuntrolletje verwachten. Een aantal is voorzien van een gouden wikkel die ingewisseld kan worden tegen een bioscoopkaartje. Om de inwoners extra te herinneren aan het verschil dat hun stem kan maken, rijden er speciale vuilniswagens door de wijken en is er een bord in het leven geroepen die de dagen tot de verkiezingen aftelt. En de jonge first time voters? Die worden door de gemeente nog eens extra geïnformeerd.

Kieshulp

Maar wat nou als je als inwoner best wilt gaan stemmen, maar simpelweg (ook na het debat) niet weet op welke partij? Het is mogelijk voor inwoners zich op de valreep nog te laten adviseren door het kieskompas. Dit is een online stemhulp en is beschikbaar via www.heerhugowaard.kieskompas.nl. Inwoners krijgen door het geven van hun standpunt per stelling hulp bij het inzichtelijk maken welke partij het dichtst bij hun eigen overtuigingen staat.

Ook de verkiezingskrant die inmiddels in de bus is gevallen, kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Een reden om niet te gaan stemmen is er dus eigenlijk niet voor een beetje trotse Heerhugowaarder