HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard staat voor een grote verandering: de bouw van de spooronderdoorgang bij de Zuidtangent. Dit project, een van de grootste ingrepen in het Stationskwartier, verbetert de verkeersveiligheid en doorstroming. Maar eerst moeten er flinke werkzaamheden worden uitgevoerd.

Geen treinen door werkzaamheden

Tussen 8 en 23 maart rijden er geen treinen in de kop van Noord-Holland vanwege werkzaamheden op verschillende locaties. In Heerhugowaard vindt vanaf 18 maart in die periode een indrukwekkende operatie plaats: het spoordek, oftewel het plafond van de onderdoorgang, wordt op zijn plek gereden. Dit is een complexe klus die in slechts zes dagen wordt uitgevoerd. Jaap van Beek, projectmanager van Mobilis-Hegemans, vertelt: ''Het spoordek is vooraf gebouwd, waardoor het snel kan worden ingereden. Daarvoor moet eerst het spoor tijdelijk worden verwijderd.''

Bouwfase gaat van start

Jaap legt uit wat de precieze werkzaamheden zijn. "Om een tunnel te bouwen, moet eerst een diepe bouwkuip worden gegraven. Hiervoor worden stalen damwanden gebruikt, die in de grond worden getrild. Deze wanden staan al grotendeels klaar buiten de spoorzone en worden tijdens de werkzaamheden ook op hun plek in het spoor aangebracht. In het hart van de constructie komen buispalen, waarop het spoordek tijdelijk rust totdat de definitieve betonnen kolommen gemaakt zijn. Zodra deze tijdelijke fundering klaar is en het dek op zijn plaats ligt wordt het spoor teruggebouwd en kan het treinverkeer weer hervat worden.’’

Sterke samenwerking en intensieve planning

De aanleg van de onderdoorgang is een project dat 24 uur per dag doorgaat, met gemiddeld vijftig mensen op de bouwplaats. In de nachten van dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag vinden funderingswerkzaamheden plaats die ook voor geluidsoverlast kunnen zorgen. ''Je hebt een kritiek pad te volgen. Alles moet na elkaar plaatsvinden. We hebben geen andere keuze.'' Mobilis-Hegeman voert het werk uit, samen met Aannemersbedrijf Van Gelder, dat verantwoordelijk is voor het grond- en spoorwerk. “De hoeveelheid voorbereiding die voorafgaat aan zo’n zesdaags evenement is enorm. Binnen het team heerst daarmee wel rust en vertrouwen in de plannen die we gemaakt hebben.”

Een veilige en toekomstbestendige oplossing

Hoewel de werkzaamheden tijdelijke hinder veroorzaken, levert het eindresultaat een enorme verbetering op voor de regio. Het stationsplein wordt veiliger en de doorstroming verbetert. ''Een overweg die vaak dicht is, is lastig en zorgt voor onveiligheid. Een tunnel biedt een veiligere verkeerssituatie voor de toekomst, ook met het oog op het groeien van de gemeente."