DIJK EN WAARD - Dit jaar vieren we op 5 mei tachtig jaar vrijheid. De dag ervoor herdenken we de gevallenen van alle oorlogen en vredesmissies waarbij Nederland betrokken was. Voor gemeente Dijk en Waard is het de start om met een nieuwe stichting een goede basis neer te zetten voor de toekomstige vieringen en herdenkingen.

Een overkoepelend orgaan voor alle initiatieven

De gemeente Dijk en Waard bestaat uit vele dorpskernen, die op een eigen manier de vrijheid vieren en de overledenen herdenken. Het vredesvuur wordt op twee locaties ontstoken. Op meerdere plekken worden kransen gelegd en er zijn diverse feesten, vrijmarkten en evenementen. Dat moet vooral ook zo blijven. Met de nieuwe stichting 4-5 mei Dijk en Waard is er een centraal punt waar alle kennis wordt gebundeld en waar de verschillende organisatoren terecht kunnen voor vragen, subsidie en steun. Een overkoepelend orgaan voor alle initiatieven.

Kersverse stichting

4 en 5 mei komen er snel aan. De kersverse stichting kwam eigenlijk naar het gemeentehuis voor een voorstelronde. De gelegenheid werd direct aangegrepen om zaken te bespreken en af te stemmen met burgemeester Maarten Poorter en kabinetschef externe betrekkingen Eddo Blind, die hier alle tijd voor namen. Gelukkig is die tijd er ook voor een voorstelronde, kennismaking en om te horen wat het nieuwe comité van plan is.

Drie nieuwe leden

Marianne van der Ende woont in Oudkarspel en is vrijwillig energiecoach bij de gemeente. Ze is zeer betrokken bij wat er in haar dorp gebeurt en binnen de stichting is ze secretaris. Penningmeester Mia Stam is Heerhugowaarder sinds 1978. Ze was veertig jaar werkzaam bij gemeente Heerhugowaard. Eerst administratief, daarna in de IT en in de laatste jaren was ze betrokken bij onderwijshuisvesting. Daarnaast is oud-marineofficier Siem Smit de voorzitter. Hij is niet alleen figuurlijk een verbindende factor, maar ook geografisch gezien, want hij woont precies tussen de twee voormalige gemeentes in.

"Ik woon in Hugo’s Tuin en dat is echt in het midden van de gemeente. Een stukje niemandsland", grapt de oud-strijder. "Ik vond dat er iemand in de stichting moest zitten vanuit de veteranen. Ik wilde eigenlijk niet in de top van de stichting, maar omdat we maar met zijn drieën zijn, vervul ik de rol van voorzitter. Misschien meldt er zich iemand met een groter netwerk, hoewel ik ook aardig wat mensen ken in Dijk en Waard."

Paraplu

Marianne is heel duidelijk in de doelstellingen en taken van de stichting. "We zijn een paraplu voor alle oorloggerelateerde herdenkingen. We nemen niets over en geven geen voorschriften, maar we ondersteunen initiatieven. Alle lokale festiviteiten hebben hun kennis, netwerk en ervaring en die kracht moet je juist behouden."

Mia: "We merken wel dat er wat organisaties verouderen, dus we proberen te helpen met verjonging."

"Nu moet iedere organisator apart naar de gemeente voor subsidie," vervolgt Marianne. "Het is de bedoeling dat we alle begrotingen gaan inventariseren, zodat we voor subsidie met één realistische begroting naar de gemeente kunnen."

Mia vult aan: "Zo heeft de gemeente dit jaar wat extra budget beschikbaar gesteld, vanwege 80 jaar vrijheid."

Dichterbij elkaar brengen

Los van de initiatieven in alle dorpskernen ligt er ook een mooie kans om de twee voormalige gemeentes dichter bij elkaar te brengen.

Siem: "Momenteel zijn er twee aparte fietstochten langs oorlogsgerelateerde locaties. Deze kunnen worden samengevoegd, zodat inwoners uit verschillende dorpen elkaars geschiedenis beter leren kennen."

Zo heeft Langedijk een heel andere oorlogsgeschiedenis dan de Heerhugowaardse buren. "Er zijn verhalen bekend over onderduikers en fusillades, terwijl Heerhugowaard destijds nog dunbevolkt was. Daar is minder gebeurd. Heerhugowaard is dan weer ontzettend gegroeid met mensen die deze geschiedenis niet delen, maar die wel oorlogsverhalen kennen van hun familie in hele andere delen van het land. Natuurlijk willen we ook de mensen die hier juist gekomen zijn vanwege een oorlog in hun moederland, betrekken."

Kennisbank

4 en 5 mei is meer dan herdenken en vieren alleen. Het comité wil een kennisbank worden waar alle verhalen worden verzameld en bewaard.

Siem: "Het eerste oorlogsslachtoffer van Dijk en Waard was Antoon Sijs, die op 10 mei 1940 op een boot in de luchtverdediging diende. Weinig mensen kennen dit verhaal. Het zou ook mooi zijn als we zulke mensen kunnen eren met bijvoorbeeld het vernoemen van een brug of tunnel."

Mia: "Er zijn veel initiatieven rondom tachtig jaar bevrijding, daar worden we graag bij betrokken. Daarom hebben we contact gelegd met de diverse werkgroepen om te horen waar die mee bezig zijn."

Siem: "Met een goede basis en een algemeen draaiboek moet het herdenken en vieren in de toekomst makkelijker en overzichtelijker worden. Daar gaat iedereen van profiteren."

Marianne eindigt het gesprek: "Als u iets organiseert: laat het ons weten. Ook willen we het bestuur graag uitbreiden. Misschien zijn er lezers met interesse?" U kunt zich aanmelden via kabinetszaken@dijkenwaard.nl.