HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase heeft vandaag het Kieskompas gelanceerd voor de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Hij deed dit samen met een inwoner die het Kieskompas invulde met een module van Steffie. De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard zorgen er met het Kieskompas en de module van Steffie voor dat iedereen die zich goed wil voorbereiden op het stemmen, dat ook kan doen. Het kieskompas is te vinden op dijkenwaard.kieskompas.nl.
Het Kieskompas is gemaakt samen met politieke partijen die meedoen met de verkiezingen. Via het beantwoorden van een dertigtal stellingen kunnen kiezers zien welke partijen overeenkomen en verschillen met hun eigen opvattingen. Kieskompas helpt daarnaast met het vergelijken van de standpunten van partijen. Volgens burgemeester Blase is het heel belangrijk dat inwoners van de gemeenten de kans krijgen om een weloverwogen keuze te maken. "Het is normaal en ook gewoon verstandig als mensen zich willen voorbereiden voor het stemmen. Al helemaal als je te maken hebt met een fusie met een buurgemeente en nog niet alle politieke partijen kent."
Steffie: moeilijke dingen op een makkelijke manier uitgelegd
Inwoner Selina Rootlieb mocht het spits afbijten en het Kieskompas als eerste invullen in haar woning bij Stichting Esdégé-Reigersdaal. Dat deed zij met behulp van de module van Steffie. Steffie is een vriendelijke webjuf die de moeilijke dingen op een makkelijke manier uitlegt. Ze leest de teksten voor, zodat laaggeletterden en mensen die niet (Nederlands) kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module. Het invullen ging Selina naar eigen zeggen gemakkelijk af: "Het is fijn dat sommige woorden in de vragen blauw zijn gemaakt. Als je daar op klikt dan kun je naar de uitleg luisteren. Als je moeite hebt met sommige woorden kun je het zo beter begrijpen. Een vraag was een beetje lang, daar had ik wat langer voor nodig. Maar het invullen ging best snel. De uitslag kwam overeen met wat ik al dacht."
Democratie is van iedereen
Burgemeester Blase is blij met de module van Steffie. "Onze democratie is van iedereen. Iedereen die stemrecht heeft, moet in staat zijn zich goed voor te bereiden op het stemmen. Oók als dat om wat voor reden dan ook wat lastiger voor je is."
Fusie van Langedijk en Heerhugowaard
De verkiezingen worden gehouden omdat de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard per 1 januari 2022 fuseren tot de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Een nieuwe gemeente vraagt om een nieuw gekozen gemeenteraad. Om tot een nieuwe gemeenteraad te komen, wordt een tussentijdse raadsverkiezing georganiseerd. Maar liefst 12 partijen strijden om zetels in de nieuwe raad. Hiervan hebben 6 partijen een lokale oorsprong.
Ook in Beemster en Purmerend lancering Kieskompas
Ook in Beemster en Purmerend werd het Kieskompas vandaag gelanceerd. Deze gemeenten gaan per 1 januari samen verder als Purmerend en organiseren daarom ook een tussentijdse raadverkiezing.