Bitumen wordt al duizenden jaren ingezet voor de bouw. Het is een materiaal dat teruggaat tot de oude beschavingen zoals die van de Mesopotamiërs en Egyptenaren. Zij gebruikten bitumen om hun gebouwen waterdicht te maken en zelfs om schepen af te dichten. Het was in de tijd van de Romeinen dat bitumen op grote schaal werden gewonnen uit natuurlijke bronnen zoals de Dode Zee en verschillende constructiedoeleinden hadden, zoals de afdichting van aquaducten. Tegenwoordig is bitumen net zo onmisbaar als vroeger. Denk bijvoorbeeld aan de wegenbouw, maar ook voor duurzame dakbedekking. Wat maakt dit materiaal zo bijzonder voor een goed gefundeerd dak en hoe wordt het precies toegepast?
Waar wordt bitumen van gemaakt?
Wat is bitumen? Bitumen is een zwarte, stroperige substantie die wordt gewonnen uit ruwe aardolie. Dit is een koolwaterstof die zeer waterdicht is, en het een ideaal materiaal maakt voor dakbedekking. Door de jaren heen heeft de technologie rond bitumen zich ontwikkeld, en is het duurzamer en flexibeler dan ooit tevoren.
Een bitumen dakfundering
Een stevige basis staat aan de voorhoede van elke dakbedekking, en dat geldt zeker voor bitumen! De onderlaag kan bestaan uit beton, hout of een oudere laag bitumen die nog in goede staat is. Belangrijk is dat de onderlaag schoon en droog is om een optimale hechting van de bitumenlaag te garanderen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een primer, een vloeibare coating die zorgt voor een betere binding tussen de onderlaag en de bitumenlaag. Goed voor de duurzaamheid van het dak.
Hoe breng je een bitumenlaag aan?
Twee veelgebruikte technieken zijn koud verlijmen en het branden met een gasbrander.
Allereest kan er gekozen worden voor het koud verlijmen van bitumenrollen. Hierbij wordt een speciale lijm gebruikt om de nieuwe laag aan de onderlaag te bevestigen. Het is een relatief eenvoudige methode die ideaal is voor doe-het-zelf-renovatieprojecten.
Ook kan de bitumenlaag worden aangebracht met een gasbrander. De bitumenrol wordt verwarmd met een gasbrander terwijl deze wordt uitgerold. Zo smelt de onderkant van de bitumenrol en kleeft deze aan de onderlaag. Het resultaat is een zeer sterke hechting en een perfecte waterdichte afdichting!
Voordelen van een bitumen dakbedekking
• Duurzaamheid: Bitumen daken gaan met gemak tientallen jaren mee, terwijl het een kosteneffectieve keuze is voor zowel residentiële als commerciële gebouwen.
• Waterdichtheid: Bitumen is van nature waterdicht en geeft dus uitstekende bescherming tegen lekkages en waterschade.
• Flexibiliteit: Bitumen is flexibel en past zich aan de temperatuurschommelingen en bewegingen in de onderliggende constructie zonder te scheuren.
Onderhoud en Behandeling van Bitumen Daken
Bitumen daken zijn duurzaam en gaan lang mee. Toch kan er door de jaren heen wat onderhoud benodigd zijn voor een maximale levensduur. Gelukkig staan bitumen daken bekend om hun onderhoudsgemak; eventuele beschadigingen worden gemakkelijk gerepareerd zonder dat de hele dakbedekking vervangen hoeft te worden.
Denk in ieder geval aan het periodiek inspecteren van het dak op scheuren, blaren en andere tekenen van slijtage. Ook slim: een beschermende coating om de UV-bestendigheid van het bitumen te verbeteren!