Een ongeluk, een medische noodsituatie of brand: het kan bij ieder bedrijf op ieder moment gebeuren. Daarom is het belangrijk dat er altijd genoeg bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aanwezig zijn. Dit zijn mensen die opgeleid zijn om snel en efficiënt te handelen in dit soort noodsituaties. In dit artikel vertellen we je meer over wat BHV’ers doen en wat je leert tijdens een BHV-cursus.

Waar kun je een BHV-cursus volgen?

Er worden verschillende BHV-cursussen aangeboden. Je kunt kiezen uit:

Een klassikale cursus bij het cursuscentrum

Een combinatie van online leren en een klassikale cursus

Een incompany training waarbij het trainingsbedrijf bij jouw bedrijf op locatie komt om de cursus te geven.

Cursusaanbieders zijn in heel Nederland te vinden. Zoek op de plaats van jouw bedrijf om een aanbieder te vinden. Google bijvoorbeeld op “bhv training in Zwolle”.

Waarom iedere organisatie BHV’ers moet hebben

Bedrijfshulpverlening is ontzettend belangrijk. Het kan letterlijk levens redden. Dit zijn de voornaamste redenen waarom de BHV goed geregeld moet zijn:

Werkgevers zijn verplicht om de BHV op orde te hebben. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Als de BHV niet goed geregeld is, kan het bedrijf een hoge boete krijgen of zelfs aansprakelijk worden gesteld bij incidenten.

BHV’ers kunnen direct reageren bij een brand, ongeval of medische noodsituatie. Door snel te handelen kunnen letsel en slachtoffers voorkomen of beperkt worden.

Door snel te handelen bij een brand kan schade aan het pand en goederen voorkomen of beperkt worden.

Het verhoogt het gevoel van veiligheid op de werkvloer.

Welke taken hebben BHV’ers?

BHV’ers komen direct in actie bij calamiteiten. Ze zijn er om eerste hulp te bieden bij ongelukken of wanneer iemand onwel wordt. Ze blussen kleine branden en coördineren indien nodig de ontruiming van het gebouw. Daarnaast communiceren ze met de hulpdiensten (brandweer, ambulance en politie).

Wat leer je tijdens de cursus?

Om al deze taken goed te kunnen uitvoeren, is natuurlijk een training nodig. Daarbij leer je de onderstaande dingen.

EHBO

Je leert hoe je eerste hulp verleent bij bijvoorbeeld verwondingen, botbreuken, brandwonden, verstikking en bewusteloosheid. Ook leer je hoe je kunt reanimeren en hoe je een AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruikt.

Brandbestrijding

Je leert hoe je kleine branden veilig kunt blussen met een brandblusser of een blusdeken.

Ontruimen

Je leert hoe je een ontruiming kunt coördineren. Hierbij leer je onder andere hoe je effectief kunt communiceren in een noodsituatie en hoe je paniek kunt beperken.

Communiceren met hulpdiensten

Je leert effectief communiceren met de hulpdiensten zoals de brandweer, politie en ambulance. Je leert om kalm te blijven en de juiste info door te geven.

Certificaat

Als je de cursus succesvol afrondt, krijg je je BHV-certificaat. Deze is één jaar geldig. Daarna is het tijd voor een herhaalcursus.