HEERHUGOWAARD - Ondernemers kunnen een lening afsluiten voor hun bedrijf. Zo’n lening wordt ook wel een zakelijke lening genoemd. Wanneer je hiervoor kiest, ga je een schuld aan. Je gebruikt immers geld van een ander en dat moet je terugbetalen. Dit nadeel is voor sommige ondernemers reden om geen lening voor hun bedrijf af te sluiten. Focus je niet te veel op dit ene nadeel, want een zakelijke lening is belangrijk voor jouw bedrijf. Benieuwd hoe dit precies zit? Wij geven je er hier tekst en uitleg over.
Jouw bedrijf kan blijven groeien
Er zijn verschillende reden waarom een zakelijke lening belangrijk is voor jouw bedrijf. Eén van de belangrijkste is wat ons betreft dat jouw bedrijf kan blijven groeien als je een bedrijfslening afsluit. Veel ondernemers sluiten zo’n lening namelijk af om een langlopende investering in hun bedrijf te financieren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan uitbreiding. Breid je jouw bedrijf niet uit? Dan kan dit op den duur groei in de weg staan. Je kunt een zakelijke lening ook gebruiken om jouw bedrijf online uit te breiden. Hierbij kun je denken aan het opzetten van een webshop.
Wie denkt dat een bedrijfslening alleen maar gebruikt kan worden voor uitbreiding, heeft het mis. Je kunt er namelijk ook de aankoop van een nieuwe machine of een nieuw voertuig mee financieren. Met behulp van deze bedrijfsmiddelen kun je jouw bedrijf ook laten groeien. Machines en voertuigen kunnen er namelijk voor zorgen dat je (veel) meer werk verzet in dezelfde tijd. Het gevolg hiervan is dat jouw omzet waarschijnlijk ook stijgt.
Er blijft werkkapitaal beschikbaar
Wanneer je als ondernemer liever geen zakelijke lening aanvraagt, kun je ervoor kiezen om het eigen vermogen van jouw bedrijf aan te spreken. Omdat je in dat geval geen schuld aangaat, denk je misschien dat dit beter is dan een zakelijke lening aanvragen. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Als je een groot deel van het eigen vermogen investeert, blijft er mogelijk weinig tot geen werkkapitaal meer over.
Het is belangrijk om het belang van werkkapitaal niet te onderschatten. Je hebt dit namelijk nodig om aan de dagelijkse (betalings)verplichtingen van jouw bedrijf te voldoen. Zo gebruik je werkkapitaal bijvoorbeeld voor het betalen van rekeningen, het inkopen van voorraden en het betalen van de salarissen van jouw medewerkers. Wanneer je het werkkapitaal investeert, kun je mogelijk niet meer aan deze verplichting voldoen. Hierdoor kan jouw bedrijf in de problemen komen.
Zakelijke lening of zakelijk krediet?
Ondernemers kunnen niet alleen een zakelijke lening afsluiten, maar ook voor zakelijk krediet kiezen. Een geldverstrekker maakt het geld dan niet over naar jouw bedrijfsrekening, maar zet het voor je klaar op een speciale rekening. Als je geld nodig hebt om aan de dagelijkse verplichtingen van jouw bedrijf te voldoen of om te investeren, neem je het benodigde bedrag op van deze rekening. Net als bij een zakelijke lening betaal je bij zakelijk krediet ook rente over het geleende bedrag. De rente is vergelijkbaar met de rente rekening courant bij een bank. Je betaalt overigens alleen rente over het geld dat je opneemt. Bij een zakelijke lening betaal je rente over het hele bedrag.