HEERHUGOWAARD - Een lening aanvragen ? Dan komt er plotseling heel veel op je af. Want bij welke kredietverstrekker moet je zijn? Hoeveel kan je maximaal lenen? Is het wel verantwoord om geld te lenen in deze tijd? Wat wordt er allemaal van je gevraagd om überhaupt te kunnen lenen?
Allemaal vragen, maar geen antwoorden. Lenen klinkt zo eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Denk jij er over om een lening aan te vragen? Maar heb je werkelijk geen idee waar je aan moet denken of waar je moet beginnen? Maak dan gebruik van de volgende tips om slim en verantwoord geld te lenen.
Weet waar je leent
Allereerst is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden. Welke kredietverstrekkers zijn er allemaal? Waar kan je precies terecht? De meest voor de hand liggende optie lijkt toch wel de bank te zijn. Zeker als je hier ook al je rekeningen hebt lopen. Toch is het vaak gunstiger om eerst vergelijkend onderzoek te doen online. Misschien kan je tegen gunstigere voorwaarden elders lenen.
Let bij het vergelijken van de leningen niet alleen op het rentetarief, maar ook op de extra voorwaarden. Denk aan de looptijd. Uit hoeveel looptijden kan je kiezen? Zit de meest geschikte looptijd er voor jou tussen of zou je iets anders fijner vinden? Dan kan dit bij een andere kredietverstrekker wellicht wel. Controleer ook of er mogelijke oversluitkosten aan de lening verbonden zitten, mocht je deze ooit willen oversluiten. Handig om te weten voor de toekomst, zeker als je een lening met een zeer lange looptijd afsluit.
Leen nooit meer dan nodig
Sommige mensen zijn blij verrast als ze horen hoeveel ze maximaal kunnen lenen. Laat dit echter geen vrijbrief zijn om dan maar meer te lenen. Onthoud goed dat lenen altijd geld kost. Onder de streep ben je dus altijd meer kwijt. Leen daarom enkel wat je echt nodig hebt en kies niet voor een aantal duizend euro extra. Dan ben je alleen maar langer aan het aflossen en onder de streep veel meer kwijt. Het is financieel een stuk voordeliger om dat extra gedeelte dan zelf bij elkaar te sparen.
Vaste of variabele rente?
Kom je in aanmerking voor de lening die je nodig hebt? Dan beschik je vaak ook nog over de keuze tussen een vaste of een variabele rente.
Het verschil is duidelijk. Bij een vaste rente ligt het rentetarief vast. Je weet dus precies hoeveel je de komende jaren kwijt zal zijn aan rente. Bij een variabel tarief is dat niet het geval. Dat betekent dat je onder de streep uiteindelijk goedkoper of juist duurder uit kan zijn. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen.
Zekerheid is prettig maar wanneer het rentetarief verder zou dalen, kan je je hiermee onnodig in de vingers snijden. Bovendien beschik je over minder flexibiliteit voor de toekomst. Alles ligt immers al vast. Hierdoor is boetevrij eerder aflossen meestal niet mogelijk. Terwijl dit bij een variabele rente juist wel weer het geval is.