HEERHUGOWAARD - Nederlanders die binnenkort van plan zijn om een hypotheek te nemen voor een koophuis, doen er goed aan om hun mobiele abonnementen nog eens goed tegen het licht te houden. Veel consumenten komen in de problemen bij het lenen voor een hypotheek, omdat zij een mobiel abonnement met toestel hebben. Dat wordt gezien als een lening op afbetaling, waardoor de hypotheek tot wel tienduizenden euro’s lager uit kan vallen. Wie een sim only abonnement heeft, heeft geen lening op afbetaling en kan wel de maximale hypotheek verwachten.
BKR-registratie bij mobiel abonnement
Consumenten die een nieuwe telefoon op afbetaling nemen bij een mobiel abonnement, betalen de telefoon in termijnen af. Om deze reden wordt dit abonnement gezien als een lening op afbetaling. Daardoor krijg je een toestelkrediet, wat door het BKR wordt gezien als een lening. Doordat je een telefoonabonnement hebt, kan je hypotheek uiteindelijk een stuk lager uitvallen. Om deze reden doe je er goed aan een sim only abonnement te kiezen als je van plan bent om binnenkort een nieuwe woning te kopen en een hypotheek af te sluiten.
De BKR-registratie op een mobiel abonnement met telefoon is niet nieuw. Deze regel geldt al sinds 1 mei 2017, maar blijkt toch bij veel consumenten nog steeds tot problemen te leiden wanneer zij een hypotheek willen afsluiten. De BKR-registratie geldt alleen als je een mobiel abonnement met toestel afsluit. Zo’n abonnement loopt meestal 1 of 2 jaar. Kies je een telefoonabonnement dat duurder is dan 250 euro? Dan registreert het BKR dit als een lening. Ook als je maar drie tientjes per maand aan je telefoonabonnement betaalt, kun je al snel duizenden euro’s minder hypotheek krijgen. Dat komt doordat je je geleende telefoon moet terugbetalen, en je maandelijkse leencapaciteit voor het dragen van hypotheeklasten afneemt.
Sim only (abonnement zonder toestel) de oplossing voor je hypotheek
Wil je binnenkort een hypotheek aangaan, en wil je deze maximaal kunnen benutten? Dan is het een goed idee om te kiezen voor een sim only abonnement, oftewel een abonnement zonder telefoon. Bij een dergelijk abonnement betaal je alleen voor je mobiele kosten. Je krijgt er geen telefoon op afbetaling bij. Dat is handig als je zelf al een goedwerkende smartphone hebt. Doordat de telefoon niet op afbetaling is, geldt dit niet als lening. Je kunt er ook voor kiezen om wel een mobiel abonnement met toestel te nemen, maar dan de smartphone meteen af te betalen. Op die manier krijg je geen BKR-registratie. Op de site https://www.abonnement-zonder-toestel.nl/ vind je een groot overzicht van smartphone abonnementen zonder toestel. Erg handig, om zo het voor jou juiste Sim Only abonnement eruit te vissen.
De invloed van een telefoonabonnement op je hypotheek
Als je kiest voor een telefoonabonnement met een telefoon op afbetaling heeft dit invloed op je hypotheek, ongeacht of het gaat om een contract voor 1 jaar of juist voor 2 jaar. Kies je voor een sim only abonnement, dan heb je dit probleem niet. De BKR-registratie geldt namelijk alleen voor telefoons die duurder zijn dan 250 euro. Het afbetalen van je smartphone wordt in dit geval als lening gezien door het BKR. Bij het aanvragen van een hypotheek voor een nieuwe woning, worden je maximale woonlasten verminderd met de maandelijkse lasten van je telefoonabonnement. Dat betekent dat je al snel enkele duizenden euro’s tot wel tienduizend euro minder kunt lenen voor je hypotheek.
Je doet er voor het afsluiten van een mobiel abonnement met smartphone daarom goed aan om er bij stil te staan dat je bij een (fors) duurdere smartphone ook echt beduidend of fors minder kunt lenen. Als je alleen een sim only abonnement kiest en je smartphone zelf aanschaft, geldt dit niet als lening omdat de mobiele telefoon al is afbetaald. Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoeveel geld je kunt lenen binnen je hypotheek als je een telefoon op afbetaling hebt. Dat kan al snel behoorlijk nadelig uitpakken.
Geen BKR-registratie meer
Zolang je gebruikmaakt van een mobiel abonnement met een smartphone die nog niet is afbetaald, is dat geregistreerd bij het BKR. Maar als je je krediet hebt afbetaald, geeft de telecomprovider een seintje aan het BKR. De registratie blijft dan nog 5 jaar staan, maar is dan niet meer van invloed op je hypotheek. Meer informatie over BKR in relatie tot mobiele telefoonabonnementen vind je uiteraard op de website van BKR