Januari
Begin januari zijn we op zoek naar de ultieme Kaeskoppenstad-stagiair(e)s. Eind deze maand is de organisatie namelijk alweer op volle toeren en wordt er hard gewerkt aan Kaeskoppenstad. Een stage bij Kaeskoppenstad geeft je veel verantwoordelijkheid en er is veel ruimte voor je eigen inbreng, geen dag is hetzelfde!
Daarnaast starten het Kleermakersgilde 1573 en het Schrijnwerkersgilde in januari. In het kledingatelier wordt alle kleding gewassen en uitgezocht, er worden nieuwe kostuums en accessoires bedacht en natuurlijk wordt er kleding gemaakt.
De dames en heren van het Schrijnwerkersgilde werken in onze loods: ze zoeken alle materialen uit, maar beginnen bovenal met het bouwen van nieuwe bouwwerken! Vol ongeloof bekijkt iedereen de plannen voor komend jaar, maar uiteindelijk lukt het toch altijd.
Februari
In februari starten de inschrijvingen van figuranten. Daarvoor worden de rollen in de clusters ingedeeld, de website wordt ge-update en alle figuranten van vorig jaar worden gemaild. Zodra de inschrijvingen live gaan ontploft social media en krijgen we een mailbox vol enthousiaste mails!
Naast de flyers en posters die we elk jaar verspreiden is er genoeg ruimte voor nieuwe vormen van promotie. In het kantoor hangt dit jaar een groot whiteboard-vel waar we ideeën op schrijven.
Maart
In maart raken de inschrijvingen inmiddels behoorlijk vol: tijd om de figuranten in clusters in te delen! Dit is altijd een heel gepuzzel.
Nu versturen we ook mails naar onze enthousiaste vrijwilligers, bijvoorbeeld voor de kap, grime en rekwisieten. Zonder deze vrijwilligers zijn we nergens, dus we zijn altijd blij als we weer enthousiaste mails terugkrijgen.
We werken op kantoor aan de vergunning voor de gemeente. Een heel weekend lang staat de oude stad van Alkmaar namelijk in het teken van Kaeskoppenstad en dat kan niet zonder duidelijke afspraken. We denken na over het gebruik van vuur, de ganzen door de straten en het stro in de goten.
April
De figuranten staan te trappelen om mee te doen met Kaeskoppenstad, dus is het tijd voor de workshops! Twee weekenden lang zetten we het Golden Tullip Hotel in Alkmaar op z’n kop. Onder leiding van een aantal doorgewinterde figuranten en onze regisseur geven we de figuranten een workshop ter voorbereiding van het evenement.
In april benaderen we ook alle acts en goede doelen over hun deelname dit jaar. We bedenken welke acts op welke locatie komt te staan en verdelen de spellen over de goede doelen.
Mei
Het evenement komt nu wel erg dichtbij. We doen nu de inkopen: potjes met grime voor onze grimeurs, bussen met haarlak voor de kappers en nieuwe tonnen en potten voor de rekwisieten. Kaeskoppenstad krijgt nu echt vorm en we staan te springen om te beginnen!
Dit is ook de belangrijkste maand voor de promotie. We doen er alles aan om iedereen te vertellen dat Kaeskoppenstad eraan komt!
Juni
Het is zo ver! Na maanden in ons kantoor gewerkt te hebben, laten we het kantoor achter ons en verhuizen we naar het productiekantoor.
Al de hele week wordt er door het Schrijnwerkersgilde in de stad gebouwd. De Roode Toren wordt door grote wagens naar de stad gebracht, in de Eenhoorn wordt de kleding uitgezocht en het productiekantoor wordt in gereedheid gebracht.
Tot het moment dat zaterdag de hekken open gaan zijn er vele handen dagen bezig om de stad gereed te maken voor Kaeskoppenstad. Er worden banners op gehangen, het stro wordt verspreid door de straten en er wordt was opgehangen langs de grachten.
Op zaterdag en zondag is het al vroeg enorm druk in de Eenhoorn waar honderden figuranten hun kleding zoeken, de mooiste (en lelijkste) kapsels en grime krijgen en hun broodjes eten. Het is een wirwar van edelen en melaatsen, van kinderen en volwassenen, van figuranten die er voor het eerst zijn tot figuranten die al elf jaar meedoen.
In de week na het evenement wordt er in de stad afgebouwd, het stro wordt weggeveegd en de bouwwerken verplaatsen weer naar de loods.
In de weken na Kaeskoppenstad wordt er op kantoor nog gewerkt aan de afwisseling van de vele activiteiten. Op kantoor worden facturen gemaakt en betaald, de subsidies worden verantwoord en de reacties worden ontvangen.
Nieuwe plannen
Vloggen
In Kaeskoppenstad is enorm veel te beleven en dat leggen we maar al te graag vast, maar ook in de voorbereiding van het evenement gebeurd onwijs veel. Een uniek kijkje achter de schermen krijg je (vanaf) dit jaar via onze vloggers. Met een team van tien vrijwilligers leren we vloggen en editen op onze telefoon, zodat we geïnteresseerden een uniek kijkje achter de schermen kunnen geven.
Instagram
Sinds dit jaar is Kaeskoppenstad eindelijk te vinden op Instagram. Via ons account kksalkmaar blijf je op de hoogte van al het nieuws rond en in Kaeskoppenstad. We hopen vooral dat iedereen #kksalkmaar gaat gebruiken om alle schitterende foto’s met ons te delen.
Klokketoren
De originele klokkentoren die werd gebouwd in 1501, was twintig meter hoog. De klokkentoren stond op het plein voor de huidige entree van de kerk. In 1857 werd zij helaas gesloopt. Het bouwteam maakt van dit gevaarte een kleinere kopie van tien meter hoog. Kinderen kunnen de grote klok luiden door aan het touw te trekken in de toren. Deze grootste luidklok is speciaal voor dit project in België gevonden, en naar Alkmaar gebracht.
Huys van Leeghwater
Het project Huys van Leeghwater maakt de relatie van de stad Alkmaar met de directe omgeving nog meer inzichtelijk: De drooglegging van de Schermer in 1632 was van enorme grote betekenis voor Alkmaar. Het bracht grote welvaart omdat de marktfunctie van Alkmaar volledig werd benut.
In het Huys van Leeghwater loopt het publiek langs een grote kopie (op ware grootte) van de bekende kaart van Noord-Holland uit 1513. Ernaast hangt het ontwerp van de Schermer van Leeghwater.
Leeghwater vertelt over zijn plan en het systeem dat hij heeft bedacht: de drietraps molengang. Ook een aantal notabelen van de stad wijzen op het belang van dit project: “Het zal een Gouden periode voor Alkmaar betekenen”.
Er hangt ook een afbeelding van zijn drie schepenraderen op rij. Elk scheprad is maar liefst 6.28 meter in doorsnede. Drie op een rij brengen het water ca 2,70 meter omhoog.
Buiten het Huys staat drie keer een scheprad opgesteld. Het worden replica van schaal 1:5; Elk rad is ca 1.25 waarbij het principe aanschouwelijk wordt gemaakt.