HEERHUGOWAARD - Met wat kleine aanpassingen kunt u uw tuin omtoveren tot een vogelvriendelijke wintertuin. Hoewel de winters in Nederland redelijk zacht zijn, kan het geen kwaad om de vogels een helpende hand te bieden.
Voedzame planten voor vogels
Een vogelvriendelijke tuin biedt voedsel en veiligheid. De tuin hoeft helemaal niet groot te zijn, vogels nemen met een klein plekje al genoegen. Een balkon biedt ook voldoende ruimte om de vogels een handje te helpen. Wanneer u een overkapping heeft is er niets zo heerlijk als van het gefluit en gefladder van vogels genieten. Met vogels in de tuin heeft u altijd wat te zien. Daarbij is het gezellig om wat dieren in de tuin te hebben als u een boek leest, van het uitzicht geniet of spanning opzoekt via spellen op betFIRST. Een aantal factoren waar rekening mee gehouden kan worden bij het realiseren van een vogelvriendelijke tuin is de aanwezigheid van voedsel. Vogels eten met name natuurlijk voedsel zoals insecten en fruit. Voeg vogelvriendelijke planten toe zodat vogels ook tijdens de koudere maanden genoeg te eten hebben. Een aantal voorbeelden van vogelvriendelijke planten zijn de vuurdoorn, het krentenboompje, de meidoorn en hulst. Wanneer het vriest kan het lastig zijn voor vogels om drinkwater te vinden. Een minivijver of een schaal met water in de tuin is in de winter een uitkomst. Vogels vinden het tevens heerlijk om in deze badjes met water te badderen.
Stel het snoeien van struiken en bomen nog even uit
De meeste bladeren zullen op dit moment netjes opgeruimd zijn, maar het is een idee om de bladeren volgend jaar iets langer te laten liggen. Afgevallen bladeren zitten vaak boordevol insecten wat een voedselbron is voor vogels. Om het gazon te beschermen kunt u de bladeren in de borders harken. Het is tevens aan te raden om struiken en bomen om en om te snoeien. Deze planten vormen namelijk een schuilplaats voor vogels. Stel het voorjaar snoeien daarom zoveel mogelijk uit tot het einde van de winter, het liefst tot februari. Op deze manier voorkomt u tevens dat u nesten verstoort. Een andere grote vijand voor vogels en de natuur is gif spuiten. Kies in plaats daarvan voor duurzamere alternatieven zoals onkruid wieden.
Laat takken, bladafval en dood hout nog even liggen
Er is vaak de neiging om takken, bladafval en dood hout zo snel mogelijk op te ruimen. Het probleem is dat deze materialen voor vogels van pas komen bij het bouwen van nesten. Als u honden en katten heeft dan kunt u ook gerust het haar na het borstelen in de tuin deponeren. Vogels maken graag gebruik van katten- en hondenhaar om te verwerken in vogelnesten. Houd er wel rekening mee dat u geen honden- en kattenhaar in de struiken moet steken als u chemische anti-vlooienmiddelen gebruiken. Deze middelen blijven aanwezig op de haren en kunnen jonge vogels schaden. U kunt dit oplossen door een half jaar voor het nestelseizoen enkel natuurlijke middelen tegen vlooien en teken te gebruiken.
Wel of niet bijvoeren?
Er ging een poosje het advies rond om vogels niet bij te voederen, want hierdoor zouden vogels verleren om zelf voedsel te zoeken. Volgens de vogelbescherming is dit echter niet aan de orde. Het is toegestaan om vogels het hele jaar door bij te voederen. Vogels verbruiken namelijk het hele jaar door een hoop energie. Het is zelfs zo dat vogels gedurende een koude nacht wel tien procent aan lichaamsgewicht kunnen verliezen. Bovendien zullen vogels niet te veel eten, ze stoppen namelijk zodra hun honger gestild is. Het is wel belangrijk dat u niet per keer te veel voer neerlegt, aangezien dit ongedierte aan kan trekken.