HEERHUGOWAARD - Wie zijn bedrijf wil laten groeien, kan investeren in nieuwe machines of uitbreiding van het bedrijfspand. In plaats daarvan kun je er ook een bedrijf overnemen. In de meeste gevallen moet je hier een flinke som geld voor neertellen. Dit is voor jou misschien een reden om de overname op de lange baan te schuiven. Misschien besluit je wel om er helemaal van af te zien. Zonde, want er zijn genoeg manier om het geld voor een bedrijfsovername bij elkaar te krijgen. In deze tekst zetten wij een aantal opties op een rijtje.

Spreek je eigen vermogen aan


Een bedrijfsovername overweeg je vaak alleen als het goed gaat met je bedrijf. Ben je de laatste jaren flink gegroeid? Dan is dit ongetwijfeld terug te zien in je eigen vermogen, want dit is waarschijnlijk behoorlijk toegenomen. Als het jouw bedrijf voor de wind is gegaan, kun je een bedrijfsovername mogelijk financieren met eigen vermogen. Je gaat dan geen schuld aan, waardoor je niet elke maand aan betalingsverplichtingen hoeft te voldoen.

Moet je praktisch al je eigen geld aanspreken om een bedrijfsovername te financieren? Vraag jezelf dan af of dit een goede keuze is. Als je de overname doorzet, blijft er geen geld meer over voor andere zaken. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in de (financiële) problemen komt. Je bedrijf kan immers te maken krijgen met onvoorziene kosten. Daarom is het verstandig om altijd wat geld achter de hand te houden.

Leen geld van bekenden

Heb je onvoldoende eigen vermogen om een bedrijfsovername te financieren? Of vind je het geen fijn idee om al je geld hierin te steken? Dan kunnen bekenden je misschien helpen om de overname alsnog te realiseren. Familieleden, vrienden en/of kennissen willen je mogelijk wel wat lenen, zodat je het geld voor de bedrijfsovername alsnog bij elkaar krijgt. Wie geld van bekenden leent, doet er goed aan om duidelijke afspraken te maken. Vergeet deze niet vast te leggen op papier. Iedereen weet zo waar hij of zij aan toe is, waardoor je de kans op problemen verkleint als er toch iets misgaat.

Sluit een zakelijke lening af

Gaat jouw bedrijf failliet en heb je geld geleend van bekenden? Dan kunnen zij fluiten naar het geld dat zij geïnvesteerd hebben. Daarom vind je het misschien geen prettig idee om van bekenden te lenen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt ook voor een bedrijfsovername financiering kiezen. Bedrijfsovernames worden vaak gefinancierd met een zakelijke lening, maar je kunt hier ook borgstellingskrediet MKB (BMKB) of een GO-financiering voor aanvragen. Kies niet voor de eerste beste financiering, maar verdiep je eerst in de verschillende opties en hak dan pas de knoop door. Je voorkomt zo dat je de verkeerde financiering voor een bedrijfsovername aanvraagt.

Combineer lening met eigen geld

Als je een bedrijfsovername financiering aanvraagt, gebruik je geld van een ander om de overname te financieren. Hierdoor ga je een schuld aan. Deze los je af door maandelijks een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Het blijft niet alleen beperkt tot aflossing, want je betaalt ook rente over een zakelijke rekening. Hierdoor kunnen de kosten hoog oplopen. Wil je de prijs drukken? Overweeg een bedrijfsovername dan deels met eigen geld en deels met een lening te financieren. Je maandlasten vallen dan lager uit en bovendien betaal je minder rente.