Badkamers zijn meestal het kind van de rekening wanneer mensen in Nederland een nieuwe woning betrekken. Ook op tv, in woonprogramma’s als Kopen Zonder Kijken, wordt in soms gloednieuw sanitair klakkeloos de sloophamer gezet, en is er eerder sprake van slópen zonder kijken - wat er nog bruikbaar is! Niet erg duurzaam, ook omdat je met minimale financiële middelen prima een make over kunt realiseren. Kwestie van een beetje creatief zijn. Zo knap je een gedateerde badkamer op.


Spiegel en andere accessoires verwijderen en vervangen

Zoals gezegd: je hebt weinig budget nodig om er toch een gezellige en persoonlijke ruimte van te maken. Een ronde spiegel in je badkamer is – net als in die invloedrijke jaren ‘70 – weer überhip, net als planten die de boel opvrolijken. Andere accessoires verwijderen, het zogenaamde strippen van de badkamer, geeft eveneens inzicht in wat je met deze ruimte kunt. Een nieuwe wc-rolhouder kost je de kop niet, net als een handdoekenrek of wasmand.

Douchewand van glas: je eigen inloopdouche

Het weghalen van de douchebak valt niet onder slopen als je de rest intact laat, zoals de tegels. Op de plek waar de douchebak stond, plaats je nieuwe tegels en een glazen douchewand: voilà, je eigen inloopdouche. Op woonplatform Glaswebwinkel vind je vast een douchewand in een maat die voldoet aan je eisen. Wederom zijn dit de kosten niet. Kranen kunnen prijzig zijn, maar bij lange na niet zo duur als een complete verbouwing.

Schoonmaken doet wonderen

‘Er een beetje doorheen kijken’, zoals elke makelaar dat uitdrukt, is in een verouderde badkamer zeker nodig om de mogelijkheden te zien. Maar soms doet een schoonmaakbeurt al wonderen! Na het strippen ga je alle tegels te lijf totdat alles weer blinkt alsof het zojuist uit de showroom komt.

Een houten kast contrasteert mooi met elke soort tegels

Hout is, nadat er een tijd lang massaal gebruikgemaakt is van niet zo duurzame surrogaten, populairder dan ooit als bouwmateriaal. Maak gebruik van die duurzame trend en ga op zoek naar een badkamerkast van deze grondstof, die mooi contrasteert met elke soort tegels. Die laatste kun je overigens ook een lik verf geven voor een frisse look, net als de tegel-loze wanden.

Verlichting en muziek

Steeds meer gebruiken we onze badkamer als wellnessruimte, om uitgebreid te badderen en poedelen. Sfeervolle verlichting is dus welkom. Installeer een dimmer – of laat dit doen door iemand die daar verstand van heeft – en je brengt het licht op het niveau dat bij het moment past. Muziekje erbij? Een doucheradio is de finishing touch! Draai je liever je eigen playlist terwijl je in bad zit of je staat te scheren, dan zet je gewoon een bluetoothspeaker neer.