Het is belangrijk voor zowel werknemers als bedrijfsleiders om te weten welke regels dat zijn en op welke manieren de veiligheid op de werkvloer verbeterd kan worden. Lees snel verder voor meer informatie en tips.
1. Beschermende kledij
Of het nu gaat om een bouwwerf, waar het risico op zware verwondingen groot is of een laboratorium waar contact met chemische bestanddelen onvermijdelijk is, goede protectieve kledij is essentieel.
De juiste uitrusting verlaagt niet alleen het risico op ernstige verwondingen, maar draagt ook bij aan de productiviteit en efficiëntie van werknemers. Kortom, beschermende kleding, zoals veiligheidsbrillen, mondmaskers, werkschoenen en dergelijke zijn de investering meer dan waard.
2. Een VCA-attest
Het VCA-attest, kort voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist voor Aannemers, is een programma dat verschillende branches in de Nederlandse industriële sfeer gebruikt als basis voor hun veiligheidsbeleid op de werkvloer. Zo'n attest is verkrijgbaar via verschillende instanties, waaronder in1keervca.nl.
Het VCA-attest is dus vooral bedoeld voor zelfstandigen en bedrijven die risicovolle activiteiten uitvoeren. Daarbij ligt de focus van zo'n attest op het creëren van een gezonde en milieuvriendelijke manier van werken. Het is dus een onmisbaar onderdeel van elk verantwoord bedrijfsbeleid. Kijk hier voor meer informatie.
3. Goede communicatie tussen werknemers
Vaak wordt het belang van een goede communicatie tussen werknemers onderling, maar ook tussen werknemers en werkgever, onderschat. Bedrijven waar risicovolle activiteiten uitgevoerd worden, moeten gebruik maken van zogenaamde veiligheidsprocedures, bijvoorbeeld bij het hanteren van gevaarlijke machines of materialen.
Vaker dan niet vereist een veilige manier van werken ook een goede samenwerking tussen werknemers, zeker als het gaat om complexe of grote machines en installaties. Organisaties doen er dan ook goed aan om hun personeel met het oog op communicatie en veiligheid correct op te leiden.
4. Ergonomisch werken is troef
Zoals reeds gezegd is het VCA-attest niet alleen betrokken bij het creëren van een veilige, maar ook een ergonomische werkomgeving. Bij risicovolle jobs denken we vaak aan bouwvakkers of kraanmachinisten, maar in feite loopt ook zittend kantoorpersoneel een groot risico op chronische blessures en gezondheidsproblemen.
In bepaalde sectoren zijn ergonomisch zitmeubilair, ergonomische toetsenborden en zelfs een stukje natuur in de omgeving van het bedrijf om werknemers aan te moedigen actief te blijven, dan ook onmisbare elementen.