De inmiddels 30-jarige verdachte uit Heerhugowaard moet zich op donderdag 14 maart voor de rechter in Alkmaar verantwoorden. Er worden hem vier strafbare feiten verweten: het door zijn schuld veroorzaken van een verkeersongeval met de dood of zwaar letsel tot gevolg (artikel 6 WVW), gevaarlijk rijgedrag vertonen (artikel 5 WVW), onder invloed rijden van alcohol en het verlaten van een plaats ongeval. De officier van justitie eist vijf jaar gevangenisstraf tegen hem en daarnaast dat hij voor zes jaar zijn rijbewijs kwijt is, met aftrek van het jaar dat hij het rijbewijs al kwijt is geweest. Daarnaast moet hij voor het feit dat hij een gevaar op de weg was een geldboete van €1000,- betalen.
Lange tijd tussen verloop onderzoek en moment zitting
De officier van justitie merkte ter zitting op dat er veel tijd zit tussen het verloop van het onderzoek en het moment dat de zaak inhoudelijk kon worden behandeld. Dit komt omdat er meerdere aanvullende onderzoeken nodig waren. Bijvoorbeeld om de snelheid van de auto vast te stellen. Toen de onderzoeken waren afgerond duurde het vijf maanden voordat er ruimte was voor een zitting.
Wat er die dag gebeurde
Zowel de verdachten als de slachtoffers waren die middag in een café in Oudkarspel geweest om daar naar de race van Max Verstappen te kijken. Iedereen dronk daar alcohol. Vijf vrienden besloten daarna, toen het café dicht ging nog even naar het huis van één van hen te gaan. Ze gingen langs een supermarkt om wat snacks en drinken te halen.
De verdachte reed vanaf het café weg over de Voorburggracht richting Noord-Scharwoude. De vriendengroep fietste ook die kant op. Kort nadat de verdachte vertrok, omstreeks 17.38 uur, reed hij de groep fietsers van achteren aan en vervolgens verliet hij bijna gelijk de plaats ongeval. De vijf fietsers vielen en werden daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Eén van hen overleed zes dagen later.
Te veel alcohol
De verdachte moest zo’n veertig minuten na het ongeval blazen, waaruit bleek dat hij mogelijk te veel had gedronken. Een ademanalyse op het politiebureau gaf 850 ug/l aan terwijl 220 ug/l maximaal is toegestaan. Ook uit bloedonderzoek bleek dat de man te veel had gedronken. Op camerabeelden is te zien dat de man onvast op zijn benen stond en meerdere keren zijn evenwicht moest herstellen voordat hij in de auto stapte.
Onderzoek
Op basis van een snelheidsanalyse aan de hand van camerabeelden is vastgesteld dat de verdachte minimaal 54 km per uur reed terwijl hij niet harder mocht dan 30 kilometer per uur. Bij het naderen van de fietsers remde hij niet, blijkt uit een verklaring van een getuige die achter de verdachte reed.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat de fietsers goed zichtbaar waren. In ieder geval de fietsers die achteraan fietsten, voerden verlichting en ook waren zij door de straatverlichting te zien. De officier van justitie benoemde ter zitting dat zij ‘geen enkel verwijt ziet aan het adres van de slachtoffers’. De verdachte had op het verkeer moeten anticiperen en een veilige afstand van de fietsers moeten houden. Uit het onderzoek is gebleken dat de fietsers van achteren zijn aangereden.
De verdachte reed na de aanrijding bijna gelijk door, blijkt onder andere uit een getuigenverklaring. Dit terwijl de ruit van zijn auto kapot was. Hij moet hebben geweten dat hij iemand had aangereden en dus in hulpeloze toestand achterliet. De man verklaarde destijds dat hij niet wist wat hij moest doen en in paniek was na het ongeval. Ter zitting zei hij dat hij het zich niet meer kan herinneren. Hij reed door naar zijn huis en zette de zwaar beschadigde auto in zijn loods. Ongeveer een half uur later kwam de politie aan de deur en nog diezelfde avond werd de man aangehouden.
Zeer onvoorzichtig rijgedrag
De officier van justitie komt tot de conclusie dat het rijgedrag van verdachte zeer ernstig en in juridische zin in elk geval is aan te merken als zeer onvoorzichtig: hij reed onder invloed van veel alcohol minimaal 24 km per uur te hard. Hij anticipeerde niet op de groep fietsers die goed zichtbaar voor hem reden en die hij op die weg had kunnen verwachten. Zonder zijn snelheid te matigen of te remmen reed hij op de fietsers in. Hierdoor overleed uiteindelijk één slachtoffer en raakten drie andere slachtoffers zwaargewond. Tot op de dag van vandaag hebben zij nog last van het letsel dat zij opliepen door het ongeluk.
De officier van justitie komt niet uit op de zwaarte vorm van schuld die artikel 6 van de wegenverkeerswet kent: roekeloos rijden in juridische zin. Daaraan heeft de wetgever strenge eisen gesteld, waartoe de officier van justitie niet komt. Zo is niet gebleken dat verdachte voor een langere tijd heel hard heeft gereden en verkeersregels heeft overtreden. Wel komt de officier van justitie uit op zeer hoge mate van schuld.
Strafmaat
De officier van justitie neemt in haar strafmaat mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeval onder invloed van alcohol. Wel merkte zij op dat de verdachte schuldbewust is en veel spijt heeft.
De officier van justitie ter zitting: ‘Dat iemand alcohol drinkt, mag hij of zij zelf weten, maar iedereen weet dat het verboden is en ook nog eens ontzettend gevaarlijk om daarmee achter het stuur te kruipen. Niet alleen voor jezelf, maar vooral natuurlijk voor andere verkeersdeelnemers die zich wel netjes aan de veiligheidsregels houden. Bij mij gaan de alarmbellen af als iemand meerdere keren voor zo’n feit wordt veroordeeld. Want niet zelden is dan sprake van een gewoonte van rijden onder invloed.’
Met oog op de ernst van de feiten, een dodelijk slachtoffer, die nog een heel leven voor zich had en nu gemist moet worden door zijn familie en vrienden, vier gewonden waarvan drie zwaargewond, acht de officier van justitie meerdere jaren gevangenisstaf en een langdurige ontzegging van de rijbevoegdheid op zijn plaats, ook om andere verkeersdeelnemers op deze manier voor langere tijd tegen de verdachte te beschermen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak